Tre direktører og fem ansatte innen dansk ergitrading er arrestert og siktet for markedsmanipulasjon. De åtte ble varetektsfengslet i fire uker etter en rettskjennelse i Århus. Dette skriver Nasjonal enhet for spesialkriminalitet (NSK) på Twitter. Høringen gikk for lukkede dører og varte i nesten åtte timer. Med varetektsfengslingen har politiet fått arbeidsro til å fortsette etterforskningen, sier spesialaktor Jan Henrik Hansen til pressen, og kaller det «en uvanlig sak».

Fem av de siktede har anket varetektsfengslingen, mens tre har tatt betenkningstid. Ingen har godtatt fengslingen, og alle nekter straffskyld. Alle er tiltalt for å ha skaffet seg ulovlig fortjeneste. De er alle ansatt i samme selskap, og er siktet for transaksjoner som er gjort i en periode på to år fra mars 2021 til mars 2023. Det skriver dr.dk i dag.

Politiet mener å kunne bevise at det aktuelle selskapet har oppnådd ulovlig fortjeneste for et tresifret millionbeløp. Ifølge politiet skjedde dette fordi de siktede ansatte ga handelsordre med uriktige eller villedende opplysninger, og systematisk gjennomførte handler med seg selv i en såkalt budsone, samtidig som de opptrådte i en annen sone.

Dette innebærer å gi villedende signaler til energimarkedet om etterspørsel og priser på energi, som igjen er utnyttet for å få en stor og uberettiget fortjeneste, mener politiet. Siden saken gikk for lukkede dører med presseforbud, er ingen navn eller firma opplyst i saken. Advokat Lasse Hummelhof fra firmaet Hummelhof og Vrelits som forsvarer en av de tiltalte, hevder imidlertid at saken kommer som et sjokk på hans klient, som er en vanlig familiemann. Det samme sier forsvarer Henrik Hougaard, som bistår en av de andre siktede.

Dette er antagelig den første saken i Danmark av sitt slag som reises mot enkeltpersoner. Det har tidligere vært tre bøtesaker i noen mindre saker, men det har vært rettet mot selskaper. Energitrading er en ganske ny og lite oversiktlig bransje, som i flere anledninger har vært beskyldt for juks og manipulasjon. Med opplysningene som foreligger, minner saken litt om den såkalte Enron-skandalen i 2001, hvor strømtradere i hemmelig samarbeid med eiere av kraftstasjoner skapte kunstig energimangel for å øke prisene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.