EU nærmer seg de siste forhandlingene om den migrasjonspakten som Tomas Tobé (M) har ledet forhandlingene for. Går avtalen gjennom vil EU sørge for at alle EU-land får glede av den flotte multikulturen. Men Sverigedemokratene planlegger et kupp, og vil forsøke å stanse forslaget.

Tobé beskriver dette som historisk, men Charlie Weimers (SD) reagerer og beskriver en slik avtale som «helt galet».

– Om migrationspakten blir verklighet kommer det att underminera möjligheten till restriktiv migrations­politik, sier Weimers til Expressen.

Weimers representerer SD i EU-parlamentet, og sier at SD planlegger et slags kupp for å forsinke eller i beste fall stanse forslaget, som truer den strammere svenske migrasjonspolitikken (som foreløpig ikke har fått noen særlig positive konsekvenser).

Tobé ser annerledes på det, og mener en felles migrasjonspolitikk for EU er nødvendig for at medlemslandene skal kunne føre en selvstendig politikk på dette området.

– Jag tror att det är ett genuint svenskt intresse att få mer EU-politik på det här området på plats. Har du inte kontroll vid de yttre gränserna så tas möjligheterna bort att föra den migrationspolitik man vill i medlemsländerna.

Dette høres mildt sagt merkelig ut. For en slik avtale vil tvinge land som Ungarn og Polen til å følge etter land som Frankrike og Sverige, og dermed ødelegge sine egne nasjoner. Det virker helt usannsynlig at land som dette vil akseptere en slik avtale.

Weimers mener den nasjonale asylpolitikken vir overtas og kontrolleres gjennom reguleringer fra Brussel.

– I förslaget ges EU-byråkrater makt att portionera ut migrationskvoter till medlemsstaterna och där bygger man in ett verktyg för Bryssel att diktera framtidens migrationspolitik oavsett vad svenska väljare röstar för i ett riksdagsval.

Miljöpartiet elsker masseinnvandring, og stemte derfor ja til forslaget.

– Det finns goda skäl till att Miljöpartiet röstade för det här förslaget – de ser ju exakt det som jag ser: Att det här är något som kommer begränsa svenska regeringens handlingsutrymme i den här frågan.

Riktignok lover EU strengere grensekontroll og bedre adskillelse mellom folk som har asylgrunn og rene økonomiske migranter. Men et løfte fra EU er ikke verdt noen ting, og trolig vil stømmen over Middelhavet øke kraftig, og ingen vil returneres.

Ylva Johansson har vært EU-kommissær med ansvar for EUs indre sikkerhet siden 2019. Det var hun som i 2020 fremmet forslaget som EU-parlamentet nå forhandler om. Ifølge henne er det ikke noe land i EU som snakker om «null immigrasjon» – ikke engang Ungarn.

– Faran är om det nationella styr. Men här låter det annorlunda från medlemsländerna, vilket är nödvändigt. Varje land kan teoretiskt lösa sitt problem genom att alla migranter söker sig till ett annat EU-land. Men alla kan inte lösa problemet på det sättet.

Ungarn har selvsagt ikke null innvandring. Men er stort flertall av de som velger å bosette seg i Ungarn er europeere som er i stand til å forsørge seg selv. Mange europeere har kjøpt seg eiendom, særlig i Budapest, hvor de kan oppholde seg akkurat når de ønsker.

Polen på sin side har tatt imot store mengder flyktninger fra nabolandet Ukraina.

Men nasjonal kontroll er ikke ønsket av EU-ledelsen, selvsagt.

Weimers skal gjøre et forsøk på å stanse forslaget.

På måndag ska plenum rösta om förhandlingsmandatet och Weimers planerar att försöka få till en röstkupp – om tillräckligt många opponerar sig kommer processen ta ett steg tillbaka.

– Om 10 procent av parlamentarikerna ifrågasätter förhandlingsmandatet under måndagens omröstning så kommer ärendet behöva röstas om igen. Vi kommer göra vad vi kan.

Tobé er sikker på at forslaget går gjennom.

– Sedan ska man alltid ha respekt för att plenum är plenum. Men jag sover gott om natten – än så länge.

Avstemningen er mandag 17. april, altså i dag. Resultatet føres inn her så snart vi finner informasjon om dette.

Oppdatering tirsdag 18. april kl. 16.42

Det ser ut til at Weimers har lykket, og dermed blir det ny avstemning torsdag.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.