Jeremy Brown, en dekorert soldat fra den amerikanske hærens spesialstyrke Green Berets, ble fredag dømt til syv års fengsel for å ha vært i besittelse av ulovlig registrert våpen, eksplosiver og ett gradert dokument fra forsvarsdepartementet. Selv sier han at tiltalen er ren hevn fordi han nektet å delta som informant.

Brown er én av mer enn 950 personer som har blitt siktet i forbindelse med angrepet på Kongressen, skriver Mitch Perry i Florida Phoenix, selv om 6. januar aldri ble nevnt under hans seks dager lange rettssak i fjor. Dette til tross for at det var arrestasjonen hans på anklager om overtredelse i nærheten av Kongressen og deltagelse i ordensforstyrrelser, begge føderale forseelser, som førte til den føderale rettssaken i Tampa.

Brown ble arrestert i hjemmet sitt i Tampa den 30. september 2021, anklaget for overtredelse ved Kongressen – men under en ransaking av bobilen hans, som var parkert på eiendommen, fant politibetjenter to militære granater, to ulovlige våpen og et nasjonalt sikkerhetsdokument.

I retten innrømmet Brown å eie våpnene, men hevdet at de var lovlige under the second amendment. Han hevdet at føderale agenter plantet granatene og dokumentet.

Ifølge Brown var dokumentet hans eget, og relatert til søket etter den tidligere amerikanske hærens infanterist Bowe Bergdahl, som forlot sin militærpost i Afghanistan og ble holdt fanget av Taliban i mer enn fire år. Bergdahl ble løslatt i 2014 etter at USA gikk med på en utveksling mot fem fanger fra Guantánamo Bay. Han ble tiltalt for desertering i 2015.

Føderal dommer Susan C. Bucklew dømte Brown til 87 måneders fengsel fredag, etterfulgt av tre år med overvåket løslatelse.

Dekorert veteran

Den 48 år gamle Brown var en dekorert soldat som mottok to Bronze Star-medaljer i løpet av sin 20 år lange militære karriere (1992–2012). Han ble medlem av Oath Keepers kort tid etter presidentvalget i 2020, skriver Perry, og det var det som førte til at han var utenfor Capitol 6. januar. Han gikk aldri inn i bygningen og ble aldri anklaget for å ha gjort noe voldelig den dagen.

Browns forsvarer hevdet i en straffeutmåling at han var medlem av Oath Keepers i bare én måned rett etter valget i 2020, skriver Tampa Bay Times. Medlemskapet hans i gruppen ble avsluttet kort tid etter at FBI-agenter kom for å intervjue ham i desember 2020 og forsøkte å rekruttere ham til å være en konfidensiell informant, ifølge notatet.

Brown har vært varetektsfengslet i Pinellas County siden han ble arrestert fordi en føderal dommer sa under den første høringen at han utgjør en fare for politimyndigheter, og at ingen tilstand eller kombinasjon av vilkår for løslatelse vil med rimelighet garantere sikkerheten for personer og samfunnet.

Tre republikanske lovgivere fra Pinellas County skrev brev til retten og ba om mild straff for Brown: USAs representanter Anna Paulina Luna og Gus Bilirakis – og delstatsrepresentant Berny Jacques.

– Så vidt jeg vet, har Mr. Brown aldri begått en voldelig forbrytelse og er kjent for sitt fremragende omdømme, skrev Jacques til dommer Bucklew 30. mars. Han ba henne ta i betraktning hans eksemplariske oppførsel mens han var fengslet de siste 18 månedene.


Supportere som talte i retten fredag, beskrev Brown som en familiemann som elsker landet sitt.

– Han er en god mann, sa moren hans, Lisa Brown, til dommeren. – Og jeg er så lei meg for at folk har fortalt deg at han ikke er det.

Noen refererte til Browns argumenter om at regjeringen hadde plantet bevis, inkludert granatene, i eiendelene hans. Dommer Bucklew kalte påstandene latterlige.

Statsadvokat Daniel Marcet hevdet at Brown bagatelliserte alvorlighetsgraden av forbrytelsene hans. Han satte folk i fare, sa aktor, ved å lagre granatene på en usikker måte, og satte nasjonal sikkerhet i fare ved å beholde det hemmeligstemplede dokumentet.

Dommer Marcet anklaget Brown for å ha løyet i vitneboksen og utnyttet sin posisjon i spesialstyrkene:

– Han brukte militærtjenesten som et sverd for å begå disse forbrytelsene, sa Marcet. – Nå kan han ikke bruke det som et skjold for å unngå straff.

– He used that service as a sword to commit these crimes, Marcet said. – He cannot now use it as a shield to evade punishment.

The Gateway Pundit har dekket Jeremy Browns rettssak og skrev at dommen er bygd på falske anklager etter at Brown nektet å være spaner for FBI den 6. januar og for å ha snakket offentlig om saken.

I september 2021 returnerte de samme agentene som prøvde å rekruttere ham måneder tidligere til Jeremy Browns hjem med nesten to dusin agenter for å arrestere ham.

Den populære anonyme Twitter-brukeren Catturd skapte furore blant sine følgere etter å ha publisert saken om Brown. – Dette er ikke Amerika lenger. Jeg aner ikke hvor vi bor. Men det er åpenbart ingen lover lenger, skriver en følger.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.