Mannlige barnehageansatte stimulerer til mer fysisk aktivitet blant barna, viser forskning. Guttene er også mer fysisk aktive enn jentene.

En ny studie tyder på at mannlige ansatte oppmuntrer barna til mer fysisk aktivitet ute og de kvinnelige til roligere leker, skriver forskning.no.

Førsteamanuensis Bente Gurine Kvitvær Nordmo ved Universitetet i Stavanger står bak studien. Hun fant blant annet ut at mannlige barnehageansatte ofte er mer spontane i leken.

– Jeg så at mennene var mer fysiske i leken med barna og at de oftere satte i gang herjeleker, som for eksempel lekeslåssing og bryting, sier hun.

Fysisk aktivitet er svært viktig for både for den psykiske, fysiske og motoriske utviklingen til barna, men kvinnelige ansatte var ikke like flinke til å sørge for at barna var nok aktive.

– Kvinnene tok oftere med inneleker ut, som radio, tepper og Duplo, eller tegnesaker. Det er jo egentlig det motsatte av fysisk aktivitet, sier hun videre.

– Disse aktivitetene tiltrakk mest jenter, men også noen gutter. Spørsmålet er om dette bidrar til å bremse fysisk aktivitet blant jentene, sier Nordmo.

Barnehageansatte både ønsker og mener selv de behandler gutter og jenter likt. Men forskningen viser altså noe annet.

Også andre studier har vist at gutter i skolealder i snitt er mer aktive enn jenter, sier Nordmo.

– Men jeg har ikke funnet noen annen forskning som har sett på hvordan barnehagepedagogen sitt kjønn kan spille inn på aktivitetene de igangsetter med jentene og guttene i barnehagens uteområde.

Les også:

Når Pride inntar barnehagen

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.