Anders Adali er en svensk forfatter, programleder og foredragsholder som etter mange år som yrkeskriminell, tilsynelatende har tatt skjeen i en annen hånd.

Men den tidligere bankraneren har siden mars vært siktet for grov økonomisk kriminalitet.

Nå er han dømt til å betale tilbake over 378 millioner kroner som forvaltningsdomstolen i Stockholm mener han skylder staten, skriver Expressen.

– Det totale beløpet jeg har ranet under alle disse årene? Det er ranssummer på kanskje litt over 80 millioner totalt, sier Adali i en dokumentarserie om det store helikopterranet i Västberga i 2009.

I tillegg til mediekarrieren han startet etter sonet fengselsstraff, drev Adali også selskapet Free2Tech, som mistenkes for å ha deltatt i den såkalte «mobilfloken» – som har blitt beskrevet som en av de største svindelforsøkene i Sverige noensinne.

«Det er snakk om et svært høyt beløp. Størrelsen på beløpet skyldes at selskapet har fått på plass et system for å gjøre store fradrag for inngående merverdiavgift, til tross for at Anders Adali visste, eller i det minste burde ha visst, at selskapet dermed begikk et omfattende merverdiavgiftsbedrageri», skriver lagmannsretten i dommen.

Under politiets etterforskning kom det frem at Anders Adali skal ha brukt store summer, blant annet på dyrt brennevin og luksusmiddager.

Adali nekter imidlertid for å ha gjort noe galt. I et intervju med Dagens Industri sier han at han ble lurt av en mann som er i utlandet.

– Det er jeg som startet selskapet, og jeg skal ta smellen. Men jeg hadde aldri noen intensjon om bedrageri og tjente ikke en million. Dessverre ble jeg lurt av en gammel venn som nå gjemmer seg i utlandet, sier han.

Adali er fast panelmedlem i Breaking News med Filip og Fredrik på Kanal 5 og Aftonbladet TV.
Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.