Den britiske finansministeren Rishi Sunak blir anklaget for dobbeltmoral etter at det har kommet frem at hans indiskfødte søkkrike kone ikke skatter til Storbritannia. India godkjenner ikke dobbelt statsborgerskap, og Akshata Murthy har beholdt sitt indiske. Akshata Murthy er datter av en av Indias rikeste menn og mottar utbytte fra hans selskap. Dette beløper seg til 4 millioner pund som kunne ha vært skattet til Storbritannia.

Storbritannia har imidlertid en skatteregel hvor man kan søke om å bli registrert som «non-dom». Dette betyr ikke-innenlands, altså at man ikke bor fast i landet og dermed kun skal skatte av inntekt tjent i Storbritannia.

Akshata Murthy er registrert som «non-dom» til tross for at hun bor fast i Downing Street no. 11. Hun har ikke brutt noen lover, men vanlige briter forstår det når det er noen som snor seg. Parlamentarikere har ikke lov til å være «non-dom», men det er ingen restriksjoner for ektefeller. Akshata Murthy har bodd i Storbritannia i ni år.

«Non-dom»-systemet ble reformert av de konservative i 2015 og gjør det klart at det er til for å støtte dem som kommer fra utlandet til Storbritannia og som ikke har til hensikt å bli boende der permanent.

Finansminister Rishi Sunak har lenge markert seg som Boris Johnsons arvtager til statsministerposten. Det virker derfor lite trolig at hans kone og barn ikke blir boende permanent i Storbritannia, og at hans kone dermed burde ha endret sin skatteposisjon.

Rishi Sunak kunne lenge flyte på bølgen ved å være den som delte ut penger i øst og vest for å støtte alle dem som ble rammet økonomisk av covid. Sunak var veltalende og gjorde et godt inntrykk under pandemien. Så kom «partygate», hvor Boris Johnson unnslapp mistillit og Sunak forholdt seg taus. Det gjorde han lurt i, for etter at britene har måttet stramme inn livreima, har ogsp Sunaks stjerne vært dalende:

 

Dette er ikke det imaget som Rishi Sunak ønsker å presentere.

Denne saken er spesielt interessant fordi det kan gjøre det vanskelig for Sunak å avansere til statsminister. Han er stadig i mediene med dårlige nyheter om økte husholdningsutgifter, men dette gjelder «alle andre», for selv er han fullstendig uberørt.

Britene er lei av juks og bedrag, og i trangere tider er det enda mindre toleranse for at finansministerens kone har en skattestatus som gjør at hun slipper å skatte fire millioner pund til landet som hun tross alt bor permanent i, all den tid hun blitt boende i ni år.

Hvem står bak denne kampanjen for å rydde Rishi Sunak bort fra den politiske scenen?

Daily Mail

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.