Den danske havvind-giganten Ørsted vil betale New Jersey 125 millioner dollar etter å ha trekt seg fra to store prosjekter i fjor – litt over en tredjedel av det selskapet en gang ble pålagt å betale. I dagens valuta er beløpet over 1,3 milliarder kroner.

New Jerseys Board of Public Utilities sa tirsdag at de har inngått forlik med Ørsted som følge av selskapets beslutning i oktober i fjor om å skrote to vindparker utenfor delstatens sørkyst.

Delstaten opplyser at beløpet vil bli brukt til å støtte investeringer i vindkraftanlegg, produksjonsanlegg for komponenter og andre programmer for ren energi. ABC News skriver om saken.

Før prosjektene ble skrinlagt, stilte Ørsted en garanti på 100 millioner dollar for at en av dem, Ocean Wind I, og lovet at vindparken ville bli ferdig innen utgangen av 2025. Selskapet hadde også forpliktet seg til å betale ytterligere 200 millioner dollar til utviklingen av havvind i New Jersey.

En uke etter at Ørsted skrotet prosjektene i fjor høst, sa selskapet at det forsøkte å komme seg ut av garantiene på 300 millioner dollar fordi det ikke skulle fullføre prosjektene.

I en uttalelse til Associated Press sier Ørsted at de er fornøyde med forliket, som de sier representerer selskapets totale økonomiske forpliktelse overfor staten.

Selskapet ville ikke si om det har planer om å foreslå fremtidige prosjekter i New Jersey.

NBC snakket med Jeff Tittel, mangeårig miljøforkjemper og pensjonert president i New Jersey Sierra Club. Han kalte forliket med Ørsted for et sellout:

– Guvernøren sa at de ville bli holdt ansvarlige for alle de 300 millioner dollarene de skylder staten for det mislykkede prosjektet. De slipper unna og betaler mindre enn halvparten, mens New Jersey taper 175 millioner dollar. Dette er en dårlig avtale for New Jersey.

Kunngjøringen om forliket var en av flere som administrasjonen til den demokratiske guvernøren Phil Murphy kom med tirsdag angående havvind. Guvernøren sa at utviklingen av havvind er fortsatt en mulighet som bare oppstår én gang i en generasjon, og at både New Jersey og resten av landet er forpliktet til å levere på løftet om tusenvis av fagforeningsjobber og renere luft i generasjoner fremover.

Ørsted avskrev 4 milliarder dollar i fjor høst, hovedsakelig på grunn av kostnader knyttet til kanselleringen av to prosjekter i New Jersey, skriver NBC. Selskapet begrunnet dette med problemer i leverandørkjeden, inflasjon og at de ikke hadde fått nok skattefradrag fra myndighetene.

Det finnes for tiden tre foreløpig godkjente havvind-prosjekter i New Jersey, men de møter høylytt motstand fra en rekke grupper som mener at prosjektene er for kostbare og potensielt skadelige for det marine miljøet.

Protect Our Coast NJ sa at beslutningen om å fremskynde kontrakter for havvind gjenspeiler det skiftende politiske landskapet i Washington og i New Jersey, og kalte Murphys mål for ren energi vilkårlige og urealistiske.

Tilhengerne sier at det er en viktig måte å bevege seg bort fra forbrenning av fossilt brensel som bidrar til klimaendringer.

Enda en vindkraftkrise: Ørsted trekker seg fra havvind i Norge to dager før frist

Facebook beskyldes for å sensurere data for å beskytte Bidens vindkraftutbygging

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.