Er havvind en evigvarende barnehageindustri? Til tross for at havvindprosjekter har mottatt utallige milliarder dollar i subsidier de siste tiårene, kommer de ikke i mål. Fredag gikk tre havvindprosjekter i delstaten New York i vasken på grunn av stigende kostnader og tekniske problemer.

New York State Energy Research and Development Authority avbrøt kontraktsforhandlingene med tre vindutviklere etter at turbinprodusenten GE Vernova sa at de ikke kunne levere turbiner på 18 megawatt til prosjektene, skriver Wall Street Journal på lederplass.

Dermed måtte prosjektene redesignes med flere og mindre turbiner, noe som ville gjøre dem ulønnsomme.

Planen var å produsere turbiner på 18 megawatt, men så ble dette begrenset til maksimalt 16,5 megawatt. Store turbiner har en tendens til å ikke tåle kraftig vind, noe som krever kostbare reparasjoner.

Resultatet er at GEs fornybarvirksomhet tapte 1,44 milliarder dollar i fjor, noe som dog var en forbedring fra tapet på 2,24 milliarder dollar i 2022.

Inflation Reduction Act (IRA) har ført til at Biden-regimet bokstavelig talt har kastet penger ut i luften. Milliarder av dollar er «Tatt av vinden».

Belgisk selskap vant auksjonen for å ødelegge Norges kraftforsyning med havvind

Havvindbransjen mislykkes over hele den klimagale verden. Mer enn et dusin prosjekter i USA og Europa har blitt kansellert eller forsinket det siste året på grunn av økte kostnader og høye renter. Kostnadene ved å bygge et havvindprosjekt steg med rundt 60 prosent mellom 2021 og 2024.

Myndighetene i New York inngikk nylig avtaler med offshore-utviklere til priser på rundt 150 dollar per megawattime, mer enn en tredjedel høyere enn i 2019. Til sammenligning er engrosprisen for naturgasskraft rundt 30 dollar per megawattime.

I Norge er avtalen på 115 øre/kWh. Uhørt i et land som før Acer og de hersens kablene hadde langt lavere strømpriser, år etter år, helt uten subsidier. Inntil nå er det vel satt av 23 milliarder kroner i subsidier til prosjektet Sørlige Nordsjø II, men ingen tror dette vil bli sluttbeløpet. I tillegg har staten sopt inn utallige milliarder på nettleie, som er innført for å investere i «fornybar» energi.

New York-borgerne kommer til å måtte betale overpris for havvind i 25 år for å oppfylle den politiske klassens klimamål. Så selv om kostnadene for havvind faller, vil delstaten være låst til ublu langtidskontrakter.

Delstatens nettoperatør har advart om at New York City kan komme til å stå overfor strømmangel allerede neste sommer på grunn av nedstengning av gass- og kjernekraftverk.

Slik skapes nok en klimapolitisk fiasko. Regningen havner hos vanlige folk, de som ikke har råd eller mulighet til å flytte.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.