Altfor lenge har venstresiden i Sverige sett på arbeid i eldreomsorgen som en «enkel jobb» og dermed egnet som et integreringsprosjekt.

Det har partileder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, sett seg lei på.

Sammen med partiets sosialpolitiske talsperson Linda Lindberg skriver han en kronikk i Expressen hvor de to påpeker det de mener er mangel på respekt for de eldre i Sverige.

«Som et pro-svensk parti er respekten for våre eldre, de som har vært med på å bygge landet vårt, helt grunnleggende. Alle svensker skal føle seg trygge på å ha en verdig alderdom med riktig hjelp og støtte fra samfunnet etter å ha jobbet og bidratt til vår felles velferd i en mannsalder», skriver de innledningsvis.

De to mener at partiene på venstresiden i mange år har sett på arbeid i eldreomsorgen som en «easy job» og dermed egnet til å integrere og gi folk som ikke snakker svensk en sjanse til å lære språket på jobb.

Sverige: Somalisk familie med ti barn forsørger seg på trygd

«Denne holdningen strider mot alt eldreomsorgen skal stå for. Eldreomsorgen i Sverige er først og fremst til for å gi innbyggerne våre en trygg og god omsorg og et godt liv i alderdommen – ikke for å gi arbeid til mennesker som ikke har tilpasset seg Sverige», skriver de.

Viktigheten av å snakke flytende svensk er spesielt viktig i eldreomsorgen, av flere årsaker, mener de to.

«De eldre må kunne forstå og bli forstått av dem som er der for å støtte og hjelpe. Hva skjer hvis noe går galt og noen raskt må be om hjelp uten å kunne kommunisere fullt ut med de rundt dem? Det er også viktig for pårørende å føle seg trygge på at de eldre blir ivaretatt av personale som kan snakke godt svensk og forstå deres behov», mener de, og legger til:

«Det er til syvende og sist den enkeltes ansvar å lære seg svensk, og hvis man til tross for gode anstrengelser og betingelser ikke gjør det, bør man ikke fortsette å jobbe med eldre. Det er både et spørsmål om respekt, om sikkerheten til våre eldre og, i forlengelsen av dét, deres pårørende. Våre eldre og deres trivsel er for viktige til at vi ikke tør å stille høye krav til dem som er der for å støtte dem.»


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.