Redaktøren i Rana Blad, Marit Ulriksen, selger sine aksjer i FREYR etter kritisk omtale i blant annet Helgelands Blad og fagbladet Journalisten. Redaktøren valgte selv å annonsere beslutningen i sin egen avis.

Sjefredaktør Marit Ulriksen i Rana Blad har solgt de 44 aksjene hun eide i FREYR. Det gjør hun for å unngå spekulasjoner og beskyldninger rundt avisas dekning av en stor og viktig bedrift.

– Jeg har hele tiden vurdert det slik at denne symbolske eierandelen ikke har vært problematisk verken for meg som redaktør eller for redaksjonen. Imidlertid ser jeg at enkelte andre vurderer dette annerledes og velger å trekke mine og Rana Blad sine intensjoner i tvil. Det er en kritikk som jeg på egne, og spesielt på Rana Blad, sine vegne ikke kan overse, så for å gjøre dette enkelt for alle interesserte, har jeg derfor solgt aksjene, sier Ulriksen, og fortsetter:

– Jeg og redaksjonen min vet at dette ikke påvirker eller legger føringer på hvordan vi dekker FREYR, men når det nå av ulike årsaker stilles spørsmål ved integriteten til avisa, så velger jeg å selge aksjene.

Sjefredaktør Marit Ulriksen annonserte sitt aksjesalg i sin egen avis. Skjermdump: Rana Blad

Det var konkurrenten på Helgeland, Helgelands Blad, som først avslørte at redaktør Ulriksen sto oppført som eier av aksjer i FREYR og i Sjonfjellet Vindpark Holding. Hun var definitivt ingen spekulant, men artikkelen tyder i det minste på at FREYRs selgere har klart å få mange lokale til å kjøpe aksjer i det omstridte prosjektet:

Firmaet Sjonfjellet Vindpark Holding AS har nærmere fire tusen eiere, hvorav flere hundre med adresse i Rana, ifølge en oversikt fra selskapet, blant dem flere profilerte mediefolk i Rana.

Redaktør i Rana Blad, Marit Ulriksen, er oppført som firmaets 3315. største eier, altså langt nede på listen – som ikke har informasjon om antall aksjer. Nærstående til en journalist i Rana Blad er også på aksjonærlisten.

– Jeg eier 250 aksjer i Sjonfjellet Vindpark Holding, til en verdi av 0 kroner. Jeg eier også 44 aksjer i FREYR, skriver Ulriksen i en e-post til Helgelands Blad.

– Aksjene i FREYR ble kjøpt for nærmest en symbolsk sum av 5.000 kroner. I dag er verdien på aksjene ca. 3400 kroner. Ut over disse mikroskopiske eierpostene eier jeg ikke aksjer, og jeg driver ikke med aksjehandel. Jeg kan ikke se at dette eierskapet er problematisk verken for meg som redaktør eller for redaksjonen. Verdien av disse aksjene er av en slik størrelse at det selvsagt ikke påvirker hvordan vi dekker Sjonfjellet Vindpark og FREYR. (Helgelands Blad)

– Problematisk

Fagbladet Journalisten grep fatt i saken sist fredag:

Selskapet FREYR Battery står bak planer om en «gigafabrikk» i Rana i Nordland, og er nødvendigvis ofte dekket i lokalavisa Rana Blad:

FREYR Batteri er hittil tagget i 221 artikler i avisa, viser et artikkelsøk. Avisa har blant annet omtalt at selskapet forespeiler flere hundre arbeidsplasser i Mo i Rana-området.

Samtidig eier avisas sjefredaktør Marit Ulriksen aksjer i selskapet: Ulriksen kjøpte i sin tid 44 FREYR-aksjer for 5000 kroner, bekrefter hun selv overfor Helgelands Blad. (Journalisten)

Journalisten henviste til pressens Vær-varsom-plakat (VVP), der det blant annet er et punkt (2.2) om å «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening ville ikke gå så langt som til å si at Ulriksens aksjer i FREYR brøt med denne paragrafen.

– Det er publikum som avgjør om vi har troverdighet, vi kan ikke avgjøre det selv. Vi må bare jobbe for å opptre på en måte som skaper minst mulig mistanke.

– Men jeg kan iallfall si at dette helt åpenbart kan være problematisk, selv om det her ikke er snakk om store summer. Men det må være opp til Marit Ulriksen hvordan hun håndterer situasjonen. (Journalisten)

Tungt å være vindmølle- og batteri-eier (Helgelands Blad)

Avisas redaktør eier aksjer i lokal storsatsing (Journalisten)

Sjefredaktør selger sine 44 Freyr-aksjer for å unngå spekulasjoner. – For å gjøre det enkelt for alle interesserte har jeg solgt aksjene (Journalisten)

Sjefredaktør selger sine 44 Freyr-aksjer for å unngå spekulasjoner. – For å gjøre det enkelt for alle interesserte har jeg solgt aksjene (Rana Blad)

 Les også:

FREYRs selskapsakrobatikk

Freyrs informasjonsdirektør er aktiv i SV

Alvorlig talt, kjære lesere. Vi mottar ikke statsstøtte, så hvert eneste abonnement hjelper!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.