Er det naivt å tro at skjønnhet kan bekjempe islamofobi?

Det spørsmålet stiller Victoria Åsne Kinsella, som er journalist og samfunnsdebattant med Bachelorgrad i antropologi.

Kinsella viser til West End-området av London som ble pyntet til ramadan for første gang.

– Dekorasjonene består blant annet av en stor lysdekorasjon med ordlyden «Happy Ramadan» og 30 000 ytterligere små og store lys, skriver Kinsella i Utrop.

Det sittende byrådet i Oslo vurderer å gjøre noe tilsvarende. Kinsella ser for seg en storslått pynting av Grønlands Torg, et område som nesten i sin helhet er tatt over av innvandrere.

– For eksempel kunne de ganske usmakelige dekorasjonene på Grønlands Torg, i en måneds tid, erstattes med tusener av lys, «Gledelig ramadan», halvmåner og stjerner – symboler som er vakre og meningsfulle både for muslimer og andre. Hvor fint hadde det ikke vært for Oslos muslimer, rundt 10 % av byens befolkning, å ha noe like vakkert å samles om som de nå har fått i London. Og for resten av befolkningen å få ta del i denne magien, skriver antropologen.

Oslo Høyre vil pynte byen til ramadan. Ap-Raymond støtter ideen

Hun mener at lederen for byrådet i Oslo, Raymond Johansen, på denne måten i praksis kan vise at Oslo er en inkluderende og mangfoldig by.

– Slik kunne byrådet også vise at Oslo dyrker multikulturalitet og multireligiøsitet på en måte som slår teoretiske løfter om at Oslo skal være en inkluderende by. Enkelte kommer nok til å protestere, men jeg tror de fleste i Oslo ville kjent på stolthet over at vi bor i en så mangfoldig by, mener Kinsella.

Samfunnsdebattanten kommer også med et godt råd til statsminister Jonas Gahr Støre:

– Da statsminister Jonas Gahr Støre nylig la ut et kort Facebook-innlegg der han ønsker muslimer «Ramadan Kareem» – en god ramadan, uttalte han samtidig at «ramadan understreker grunnleggende verdier som omsorg, solidaritet og sosial godhet». Og det er viktig at han får frem hvor sammenfallende verdiene i kristendommen og islam er. Men det er også et av få eksempler på at han snakker til muslimer uten noen form for problematisering.

– Fortsett slik Støre, men om du i år, som i fjor, skal delta i id-feiringen, vurder denne gangen å utelate ekstremisme og rasisme fra talen. Selv om det blir godt mottatt, kommer det likevel på avisenes forsider, som en negativ konnotasjon til festen. I enkelte sammenhenger kan det bidra til mer polarisering.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.