Norskeide «Ocean Viking» forsøkte nok en gang å hente flere migranter til Europa, og var på vei for å hjelpe omtrent 80 mennesker i en gummibåt rett utenfor Libya. Da ble de beordret av den libyske kystvakten til å forlate stedet.

Pressevakt Claire Juchat i SOS Méditerranée bekrefter hendelsen til VG.

– «Ocean Viking» ble informert om en gummibåt i nød utenfor Libya, med omtrent 80 personer om bord. Da «Ocean Viking» nærmet seg den overfylte båten, ankom også en kystvaktbåt fra Libya, sier Juchat.

Forsøk på å få kontakt med kystvakten mislyktes.

– Den libyske kystvakten nærmet seg «Ocean Viking» uten å svare og begynte så å true med våpen og avfyrte flere skudd i luften, sier Juchat.

Deretter ble migrantaktivistene beordret til å forlate området.

– Patruljefartøyet var farlig nær og truet mannskapet vårt, skriver SOS Méditerranée på Twitter.

– Omtrent 80 personer ble tvunget tilbake til Libya.

– Kystvakten kjørte i området rundt båten, og det ble fyrt av skudd i luften, sier daglig leder Trym Jacobsen i rederiet Hoyland Offshore.

Mange tusen migranter har dødd i overfarten over Middelhavet, og den nederlandske sosiologen Ruud Koopmans mener Europa snarest må følge Australias asylpolitikk.

Les også:

Ruud Koopmans: Australia er et forbilde i asyl­politikken

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.