Mange briter og turister vil nok få seg en støkk når de den neste måneden skal gå i teater i Londons West End. For det er ikke i de muslimske bydelene i London at ramadan-feiringen blir mest synlig – det skjer midt i London sentrum.

30 000 lys markerer den islamske høytiden i den britiske hovedstaden med den muslimske borgermesteren, Sadiq Khan, i spissen. Han tente selvsagt lysene.

Ideen var organsiert av Ayshea Desai, som sier at hun var inspirert av sin glede over julelys.

Hun uttalte: «Jeg hadde ambisjonene om å gjøre det akkurat som med julegatebelysningen.»

«Jeg husker at jeg besøkte julegatene med min søster da jeg vokste opp og hadde også anledningen til å bo i Midtøsten og jeg ville bringe denne gleden og magien til London, byen som jeg er fra».

På et annet sted i London arrangeres en åpen Iftar – avslutning på den muslimske fasten – som skal avholdes på Victoria and Albert Museum i South Kensington. Her er det også satt opp en midlertidig moské og ramadan-paviljong for muslimer og ikke-muslimer.

Chelsea fotballklubb vil også avholde en åpen Iftar ved siden av banen på Stamford Bridge. Wembley stadion vil gjøre det samme senere i måneden.




Denne ideen vil nok spre seg til resten av Europa med tiden. Hvilket bystyre vil tørre å si nei til ramadanbelysning hvor de allerede har julegatebelysning?

Islam skal vi få – enten vi vil eller ei. Muslimene føler at tiden jobber for dem og tempoet skrus opp. I 2017 skrev vi: Islam blir stadig mer synlig i Europa. Det skyldes ikke bare at antallet muslimer er stigende, men heller at høytidene tar over i det offentlige rom.

Hva vil europeere tenke om det nye fellesskapet som de ikke er deltakere i?

BBC

Les også denne fra vårt arkiv:

106.000 muslimer samlet til eid-feiring i Birmingham

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.