Frederiksberg er en del av Stor-København. Nå skaper det debatt at Frederiksberg Bibliotek skal holde dragshow for danske småbarn. Arrangementet er under Den Lille Kulturnat, som finner sted i København og på Frederiksberg i kveld.

På sin nettside skriver biblioteket at programmet fredag 17. mars klokka 18-20 for barn i alderen 6-12 år inkluderer følgende: «Oplev fantastiske kostumer, musik og drag-underholdning i børnehøjde med Diana Diamond og Di Di Cancerella».

DR melder at arrangementet har skapt debatt blant politikere og i sosiale medier. Likevel holder biblioteket fast ved kveldens arrangement, som skal feire mangfoldet. To dragartister, menn kledt i kvinneklær, skal underholde barn ned til en alder av seks år. «Biblioteket er et sted for alle, og for oss er ikke dette politisk. Det er en del av det vi er satt i verden for å gjøre», sier Tina Pihl, som er biblioteksjef ved Frederiksberg Bibliotek.

Kritikken har vært så voldsom at Magnus Lykke Johansson, som spiller Diana Diamond, har mottatt både trusler og anklager om pedofili. «Det har vært ekstremt ubehagelig. Men det gjør meg egentlig bare enda mer opptatt av at vi skal gjøre showet. Jeg er fortsatt utrolig spent», sier Lykke Johansson. Planen er at de to dragqueens skal komme utkledd som prinsesser, mime til Disney-sanger og danse med barna.

Men menn i dragkostymer hører ikke hjemme som underholdning for barn, mener Isla Tusindstråle. Hun er medarrangør av en demonstrasjon foran biblioteket i kveld. «Jeg ser ikke hvordan man kan fjerne det seksuelle fra disse to personene. Hvordan vil de fjerne hele essensen av uttrykket deres? Det kan de bare ikke. De er pornografiske i uttrykket», sier hun.

Mens hun har støtte fra Dansk Folkepartis kulturordfører Mikkel Bjørn, er Venstres kulturordfører Jan E. Jørgensen, som også er rådmann på Frederiksberg, helt uenig. «For meg er dette ganske uskyldig», sier Jørgensen.

Arrangementet er inspirert av barneboka ‘Børnene i Sølvgade’, der noen barn får hjelp av en mann som liker å gå i skjørt og høyhælte sko.

Saken føyer seg til kontroverser i andre vestlige land om det er riktig å vise dragshow for barn i ung alder. Demonstranter mot et lignende arrangement i London for småbarn i februar 2023 ble stemplet som nazister.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Flere stater i USA vil forby dragartister å opptre for barn

London: Demonstranter mot dragqueen for småbarn stemples som nazister

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.