Vestland og Viken SV vil at partiets prinsipprogram skal inneholde marxisme.

– Prinsipprogrammet er ett forsøk på å definere sosialisme på norsk, og vi mener at våre endringsforslag vil styrke teksten. Karl Marx har vært en av flere viktige filosofer for den sosialistiske rørsla, både i Norge og i resten av verden, sier leder i Viken SV Haitham El-noush.

El-noush og Viken SV vil blant annet ha inn i prinsipprogrammet at «Marx selv, Rosa Luxemburg og andre, har definert sosialismen på en positiv måte.»

Diane Berbain i Vestland SV vil også ha inn referanser i prinsipprogrammet fra både Karl Marx og hans kompanjong Friedrich Engels.

– Jeg tenker at det er for å vise hvor ideologien vår kommer fra, sier hun.

De møter imidlertid motstand hos nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, skriver Klassekampen.

– Vi skriver ikke programmet for oss selv, vi skriver det for velgerne. Istedenfor å bruke referanser som krever at du har lest teori for å forstå det, så forklarer vi bare prinsippene våre, påpeker han.

Nytolkning av Marx uten revolusjonær strategi

Rune Skarstein, førsteamanuensis i økonomi ved NTNU, har vært medlem i SV siden 70-tallet.

Han sier at Marx fremdeles er en viktig aktør for folk på den radikale venstresiden.

– Veldig relevant og veldig viktig! Marx sin økonomiske teori gir dyp innsikt i kapitalismens dynamikk og kapitalismens endringsprosesser, i økonomiske kriser, i økonomisk ulikskap osv. Uten Marx sin kapitalismeteori blir den sosialistiske venstresiden hjelpeløs, og ender i ren moralisering uten evne til strategisk tenking, sier Skarstein.

Forslaget kan fort gi assosiasjoner til Studentersamfundets generalforsamling høsten 1974, hvor over 5000 studenter fylte Chateau Neuf, Blindern-hallen og studentkantina Frederikke, og hadde lange og seriøse diskusjoner om væpna revolusjon og proletariatets diktatur.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.