Mens det demonstreres for fullt i Oslo, er det rolig i kommunen hvor de aktuelle vindkraftanleggene ligger, på områdene som kalles Storheia og Roan.

– Vindmøllene er bygd. Det er demokratiet som må bestemme hva vi skal gjøre, og det ved flertall i Stortinget. Men i dommen står det ingenting om å rive, sier de til Dagsavisen.

Det konstaterer Ingar Staven. Sammen med Hildur Markanes observerer han demonstrasjonene i Oslo – med en kaffekopp i Åfjord kommune på Fosen.

Staven poengterer at man må se verdien av hva vindparken bidrar med, som strøm som tilsvarer forbruket til 170.000 husstander. I tillegg gir industrien gode inntekter til kommunen, som sikrer ny skole, nytt rådhus og ny aktivitetspark.

– Vindmøllene blir stående. Rives de, er det den største skandalen i fredstid her i Norge. Det vil koste milliarder, konstaterer han.

Også Per Kristian og Britt Strømsli mener vindmøllene må stå, ettersom de mener naturen vil raseres enda mer om de rives.

– Men så kan myndigheten gå i en ærlig dialog med samene, som også er grunneiere, sier Per Kristian, og mener statens forsøk på erstatning ikke har vært et reelt alternativ for dem som driver reindrift.

– Hadde de gått inn i en ærlig dialog, kunne de kanskje fått bygd, sier han.

Ap-topp: – Vindmøllene må rives

Men det er også delte meninger i bygda om hva som bør skje nå. Blant dem Bjørn-Andres Sjøli, som ikke tar noe standpunkt.

– Jeg føler med begge sider. Samene har jo sine utebeiteområder på Storheia, men mye er borte på grunn av veien og vindmøllene som står der. Hvor skal de ha reinen sin? spør han, samtidig som han sier det har skapt arbeidsplasser og gode ringvirkninger lokalt.

– Mange her er for vindmøller, men selv om de er for vindmøller, er de ikke mot samene, sier han.

Ordfører Vibeke Stjern (Ap) er i hvert fall helt sikker på hva som bør gjøres.

– Det har gitt oss et handlingsrom til å gjøre ting, som har gjort at Åfjorden har kunnet stabilisere folketallet, sier hun.

– Hvis situasjonen blir at de rives, hva skjer da?

– Man kan velge å si det på den humoristiske måten, at vi får et nytt «Klondyke». Da skal turbinene ned av landets to største vindkraftanlegg, sier hun, og forteller om ringvirkningene av all arbeidskraften som kreves for å ta ned møllene.

– Så sånn sett ser du det økonomiske i det?

– Nei, overhodet ikke, for det blir helt meningsløst. Åfjordingen har med seg perspektivet om energikrise, om at vi er nødt til å produsere mer fornybar energi. Så det føles helt «crazy» å skulle ta ned turbinene, sier hun.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.