USAs president Joe Biden hilser på Kinas president Xi Jinping under G20-møtet på Bali den 14. november 2022. Foto: Alex Brandon / AP / NTB.

Jeg er lei for å måtte kjede dere med en liten historietime, men det skyldes at jeg i motsetning til de fleste andre historikere mener at man faktisk kan lære noe av historien. Man kan ikke i detalj bruke historien til å forutsi fremtiden, men man kan erkjenne mønstre som det er bra å legge merke til hvis man vil avverge de verste ulykkene.

Verdenssituasjonen minner nå om den som gikk forut for utbruddet av 2. verdenskrig i september 1939 – bortsett fra at den på flere områder er enda mer faretruende. Hitler hadde i det minste ikke kjernevåpen og kunne derfor ikke utrydde verden med et tastetrykk. Det kan såvel Russland som Kina.

Hitler angrep Polen den 1. september 1939 ut fra forvissningen om at hverken Frankrike eller Storbritannia ville leve opp til garantiene de hadde gitt den polske regjeringen. Han hadde nettopp sett hvordan de demokratiske maktene året i forveien hadde ofret Tsjekkoslovakia ved å overlate Sudetenland til den tyske diktatoren, og dermed gjort landet forsvarsløst. «Jeg så dem i München, og de var ormer», uttalte Hitler om de britiske og franske lederne, og han kunne derfor ikke forestille seg at slike kryp ville løfte en finger bare fordi han inntok enda et land.

Alt tyder på at Kinas leder Xi Jinping betrakter Joe Biden på samme måte som Adolf Hitler så på Neville Chamberlain og Édouard Daladier, og hvem kan bebreide ham for det?

Han har sett hvordan Biden har kompromittert USAs sikkerhet ved å sabotere landets energiproduksjon, ved å overlate kontrollen med grensen i sør til mexicanske narkokarteller, unnlatt å stille Kina til ansvar for covidpandemien, tillatt Kina å kjøpe opp store landområder i USA, infiltrere de mest prestisjefylte amerikanske universitetene, samle inn data om amerikanske borgere ved hjelp av TikTok og drepe hundretusener av amerikanere med kinesiskprodusert fentanyl.

De kinesiske kommunistene har slikket seg om munnen mens Biden har undergravd den amerikanske økonomien og økonomiske styrken i verden gjennom hodeløs utpumping av penger og et gjeldsopptak som truer dollarens stilling som global reservevaluta. Samtidig med at Kina ikke legger skjul på sine ambisjoner om å blive klodens eneste stormakt, kan lederne i Beijing glede seg over at man i det amerikanske forsvarsdepartementet og i Pentagon ser ut til å være mer opptatt av å preke kritisk raseteori for troppene enn å forberede seg på å imøtegå Kinas neste militære eventyr.

Og nå spionballongen, som fikk lov til å sveve over amerikansk territorium i flere dager uten at Biden-administrasjonen foretok seg noe.

Og mens denne tragedien utspiller seg, kan Xi Jinping med fornøyelse konstatere at USAs politiske klasse fortsetter å betrakte Russland som sin farligste fiende, og bruker uante økonomiske og militære ressurser i Ukraina, mens den største trusselen mot USA og resten av den vestlige verden kommer fra Kina.

Hvordan kan Xi Jinping tro at han risikerer noe effektivt amerikansk motsvar når han kanskje allerede i 2024 går til militært angrep på Taiwan? Så lenge Biden er president har han i hvert fall ikke noe å frykte. Han trenger bare å minne Biden om alle de millionene som han og resten av Biden-klanen har fått av Kina for å forråde USA.

Og hva med resten av den demokratiske verden? Hvem forestiller man seg skal forsvare Canada, Australia og Vest-Europa når USA er brakt til fall? Er der slett ingen i NATO som tenker på det, eller nøyer de seg med å hate Trump?

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.