Det var amerikanerne som sprengte Nord Stream 1 og 2, og Norge var direkte involvert, skriver gravejournalisten Seymour Hersh i en artikkel på substack.com som vil sette spor. – Dette er en krigshandling (an act of war), sa et av medlemmene av aksjonsgruppa da planene om å sprenge ledningen forelå.

Norsk marine fant stedet for sabotasjen, og et norsk overvåkingsfly slapp sonaren som sprengte ledningene 26. september 2022.

Hersh beskriver i detalj hele forløpet fra Biden kom inn og Tony Blinken ble utspurt i Senatet om sin holdning til Nord Stream 1 og 2. Flere senatorer var forbannet fordi den amerikanske regjeringen ikke lenger motsatte seg ferdigstillelsen, slik Trump hadde gjort.

Hvis Nord Stream 2 kom i drift, ville den levere 45 prosent av Tysklands gassforbruk. Det ville sementere Tysklands avhengighet av Russland. Blinken ga inntrykk av at Biden kom til å si nei til Angela Merkel.

Men så snudde Biden. Det var denne avgjørelsen som utløste den kjeden av begivenheter som endte med sprengningen av ledningene.

Tyskerne ga Biden en pause da kontrollmyndighetene utsatte ratifiseringen av ledningen i september. Imens steg spenningen mellom Ukraina og Russland, og i desember hadde russerne 100.000 mann på grensen. Muligheten for en invasjon var reell.

I en slik situasjon ønsket ikke Biden-regimet at Tyskland og deler av Europa skulle være avhengig av russisk gass. Det ville være en hemsko for den tyske regjering. De ville måtte ta hensyn til energiforsyningen til befolkningen og industrien.

Det var i denne situasjonen at Biden ga sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, i oppdrag å lage en tverrdepartemental gruppe som kunne komme opp med en plan.

Planen de endte opp med, var å sprenge begge rørledningene.

What became clear to participants, according to the source with direct knowledge of the process, is that Sullivan intended for the group to come up with a plan for the destruction of the two Nord Stream pipelines — and that he was delivering on the desires of the President.

Én ting var operasjonelle detaljer, vanskelighetsgrad osv. Noe annet var de strategiske konsekvensene.

Everyone involved understood the stakes. “This is not kiddie stuff,” the source said. If the attack were traceable to the United States, “It’s an act of war.”

Seymour Hersh er en erfaren gravejournalist. Han har gode kilder. Noen i administrasjonen har ønsket at denne historien skulle komme ut: USA sprengte de russiske rørledningene for å bryte forbindelsen til Tyskland. Tyskland skulle ikke bli fristet til å kjøpe russisk gass.

Men det var, som den amerikanske tjenestemannen sa, å betrakte som en krigshandling.

Allerede da ledningene detonerte, hevdet russerne at britiske marinedykkere hadde lagt ut fra Bodø. Norge var inne i bildet.

Informasjonen stemte ikke. Men Norge var involvert. Dét stemte.

Da planen om å sprenge ledningene var vedtatt og godkjent av Biden, ble Norge kontaktet. Med vår lange erfaring med Russland og vårt langvarige Nato-medlemskap var Norge selvsagt kontaktpunkt. Nordmennene var ikke vonde å be, ifølge Hersh.

Han bemerker at den nye forsvarsavtalen mellom USA og Norge – Supplementary Defense Cooperation Agreement (SDCA) – åpner for at USA kan operere på egen hånd på norsk jord. De har såkalt ekstraterritorielle rettigheter. Dette har ikke Forsvaret villet innrømme.

Ifølge Hersh var det norsk marine som lokaliserte stedet der sprengladningene skulle plasseres. Nordmennene stilte sin ekspertise til disposisjon.

Sometime in March, a few members of the team flew to Norway to meet with the Norwegian Secret Service and Navy.

Men før det kom så langt, hadde Biden og viseutenriksminister Victoria Nuland tråkket ettertrykkelig i salaten.

Under en høring i Kongressen i januar 2022 sa Nuland at USA kom til å sette en stopper for North Stream 2. Den kom ikke til å bli åpnet, sa hun med ettertrykk.

Noe av det samme sa Biden 7. februar da han hadde Olaf Scholz på besøk. Biden sa også at Nord Stream 2 ikke kom til å bli operativ. – Hvordan vil du gjøre det, det er jo tysk eiendom? sa en tysk reporter. – Vi vil sørge for det, svarte Biden.

I ettertid var det ikke vanskelig å se at Biden og Nuland nærmest annonserte sabotasjen av Nord Stream.

Folkene som planla aksjonen, fikk panikk: Dette var det samme som å annonsere at noe skulle skje.

Spørsmålet gikk til Biden: Skal vi fortsette? CIA-sjef William Burns kom tilbake og sa: Do it!

Østersjøen er full av fartøy og under overvåking fra en rekke stater, ikke minst Sverige og Danmark. Det var nødvendig å informere dem, men via en pålitelig kilde som ikke sa mer til en høyere plassert kilde enn at de var informert.

Med tyskerne var det annerledes. De måtte vite, og Olaf Scholz ga grønt lys til at amerikanerne kunne sprenge en rørledning som hadde kostet titalls milliarder og som Merkel hadde investert så mye politisk kapital i.

Anledningen som bød seg, var Baltops22, en marineøvelse akkurat i det området av Østersjøen hvor ledningene gikk. Det ville ikke vekke mistanke om det var dykkere i aktivitet under en slik øvelse.

Ifølge Hersh var det nordmennene som kom med ideen om å benytte marineøvelsen som cover.

Marineøvelsen var rutinemessig i juni. Men plutselig fikk Biden kalde føtter. En detonasjon to dager senere ville være for tett på øvelsen til at det kunne være tilfeldig. USA var redd for “fallout”.

I stedet fant operatørene ut hvordan man kunne utsette eksplosjonen. Her spilte Norge igjen en nøkkelrolle.

C4-eksplosiver var festet til ledningene, men hvordan trigge dem med forsinkelse? Svaret var sonar, og det var et norsk overvåkingsfly, de nye P8, som slapp sonaren. Denne er utsatt med en timer, og når tiden er inne, sender den ut en lavfrekvent lyd som trigger eksplosivene.

Norge hadde en finger på avtrekkeren.

On September 26, 2022, a Norwegian Navy P8 surveillance plane made a seemingly routine flight and dropped a sonar buoy. The signal spread underwater, initially to Nord Stream 2 and then on to Nord Stream 1. A few hours later, the high-powered C4 explosives were triggered and three of the four pipelines were put out of commission. Within a few minutes, pools of methane gas that remained in the shuttered pipelines could be seen spreading on the water’s surface and the world learned that something irreversible had taken place.

Datoen var 26. september 2022. Den kan ha endret norsk historie.

 

Se kveldens direktesending der Hans Rustad og Alf R. Jacobsen diskuterer gravejournalisten Seymour Hershs artikkel:

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.