Utviste afghanere ledsages inn i et deportasjonsfly til Afghanistan på flyplassen i Frankfurt i 2016. Siden august 2021 er ingen blitt utvist fra Tyskland til Afghanistan. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

En 31 år gammel afghaner som i 2018 ble dømt til tre og et halvt års fengsel i Tyskland for seksuelt misbruk av to nabobarn på 6 og 8 år, og deretter utvist til Afghanistan, klarte etter utvisningen å komme seg tilbake til Tyskland, der han ble fengslet på ny.

Om noen dager skal mannen løslates fra fengsel, men denne gangen kan han ikke utvises til Afghanistan igjen, skriver det tyske nyhetsmagasinet Focus.

Siden Talibans maktovertagelse i august 2021 har nemlig utvisninger fra Tyskland til Afghanistan stanset på grunn av sikkerhetssituasjonen i det sentralasiatiske landet.

Det var i mars 2018 at den da 26 år gamle afghaneren ble dømt til tre og et halvt års fengsel for misbruk av «høy intensitet» av en gutt (6) og en jente (8) i Landau, Rheinland-Pfalz – en dom moren til de misbrukte barna kommenterte med at skattesnytere straffes hardere.

26-åringen, som jobbet som bygningsarbeider, viste til stress på grunn av jobben, tyskkurset, den uavklarte situasjonen omkring hans opphold i Tyskland og det faktum at hans kone var gravid med parets tredje barn som forklaring på at han hadde forgrepet seg på nabobarna, noe han siden sa han angret på.

Etter litt under tre års soning ble mannen løslatt i februar 2021, og deretter deportert til Afghanistan.

I desember 2022 kom han imidlertid ulovlig tilbake til Tyskland etter å ha reist via Iran, Tyrkia, Hellas, Italia, Albania, Kroatia, Slovenia, Østerrike og Sveits. Ved den siste grensepasseringen ble afghaneren pågrepet. Dermed ble han igjen satt i fengsel for å sone den resterende delen av dommen fra 2018.

Om noen dager løslates han uten å risikere noen retur til Afghanistan. Returer kan bare skje uten at de er til fare for den som returneres, og den betingelsen anses ikke lenger som oppfylt i Talibans Afghanistan. Dermed vil den dømte barnemisbrukeren kunne bevege seg på frifot i Tyskland uten å bekymre seg for ufrivillig retur til hjemlandet, kanskje også støte på barna han misbrukte og deres familie.

Eksemplet er ikke unikt, og i det tyske politiske landskapet pågår det en viss murring over at kriminelle utlendinger som er en fare for sine omgivelser, ikke utvises.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.