Kunnskapsministeren ber om hjelp for å nå regjeringens kompetansemål i barnehagene. Sammen med Fagforbundet peker hun spesielt på de private barnehagene.

– Dette er en oppfordring til alle ordførere der ute, til alle kommunedirektører, til alle barnehagestyrere og til alle barnehageeiere. Grip dette med begge hender og jobb godt med både bemanning og kompetanse, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til NTB.

Bakgrunnen er regjeringens nye barnehagestrategi mot 2030, som ble lagt fram denne uken.

Hovedmålene for regjeringen agenda for barnehagene fram mot 2030 er å øke andelen av fagarbeidere og barnehagelærere. I tillegg skal man holde prisene lave og sørge for at pengene som brukes på barnehage går til barna.

Man skal sørge for at barnehagen er tilgjengelig for alle, uansett økonomi.

– Vi skal ikke ha et skille mellom de som har råd til å gå i barnehage, og de som ikke har det. Alle barn skal få delta uansett bakgrunn.

Men Brenna sier hun trenger hjelp av «lagspillere i alle ledd». Fagforbundet har lovt å bidra. Samtidig rettes et ekstra fokus på de private barnehagene.

– Alle har noe å strekke seg etter, men de private har kanskje et spesielt ansvar her for å sikre en bedre kompetanse. Vi tenker spesielt på barne- og ungdomsarbeidere. Det bør får høyere fokus i de private barnehagene, sier leder Mette Nord i Fagforbundet til NTB.

16,8 prosent av de ansatte i de private barnehagene hadde fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere i 2021. I de kommunale barnehagene var andelen på 27,7 prosent.

Derfor er det et mål å øke andelen med fagbrev i de private barnehagene.

Og hvis alle gjør som kunnskapsministeren sier?

– Da blir det gøy i barnehagen, sier Mette Nord og ler.

Det bør dog bemerkes at andelen med fagbrev ikke virker å påvirke hvor fornøyde foreldre og brukerne er med tjenestene.  Private barnehager scorer bedre i undersøkelser enn de offentlige.

Private barnehager har mer fornøyde foreldrene/brukerne enn alle andre aktører i utdanningsløpet.

– Private barnehager vet at de må levere gode tjenester for å ha livets rett. Det sitter i ryggmargen, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.

Den nyvalgte Ap-regjeringen foreslo i november 2021 store kutt i tilskudd til private barnehager.

Den ferske kunnskapsministeren Tonje Brenna (Ap) går inn for å kutte mellom 400 og 600 millioner kroner i økonomisk støtte til de private barnehagene. Det tilsvarer nær 200.000 kroner i kutt for hver private barnehage. (Nettavisen)

Samme november ble det kjent at byrådet i Oslo hadde brukt 596 millioner kroner på å kjøpe private barnehager.

Nå ber Brenna om hjelp.

Les også:

Når Pride inntar barnehagen

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.