En kinesisk tjenestemann opplyser at nesten 60.000 mennesker døde av korona den siste måneden. Det er et antall som sprenger alle andre tidligere rekorder. Spørsmålet er hvorfor myndighetene velger å gå ut med det. Myndighetene oppfatter vanligvis store dødstall som et prestisjetap. Hvorfor går de derfor ut med det?

Det var i alt 59.938 koronarelaterte dødsfall mellom 8. desember 2022 og 12. januar i år, opplyser helsetoppen Jiao Yahui på en pressekonferanse i Beijing lørdag. (NTB)

Forklaringen kan være at myndighetene nå sier at tallene er på vei ned.

Samtidig blir det opplyst at andelen som tester positivt for covid-19 ved landets feberklinikker, er på vei ned.

Toppen ble nådd 20. desember, da 33,9 prosent testet positivt. 12. januar var andelen nede på 10,8 prosent.

Også sykehusinnleggelsene skal være på vei nedover, med 105.000 pasienter med alvorlig covid-sykdom innlagt 12. januar – ned fra 128.000 den 5. januar. (NTB)

At bare 10,8 prosent av dem som oppsøker feberklinikker tester positivt, høres lavt ut. Det samme gjør antall innleggelser i dette store landet.

Myndighetene har løyet om tallene under hele pandemien. Det er ingen grunn til å tro at de har bestemt seg for å si sannheten.

Men myndighetene måtte oppgi null-prosent-politikken da den var i ferd med å utløse sosial uro.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.