En lov som vil gjøre det lettere å skifte juridisk kjønn i Skottland, henger i en tynn tråd. Rishi Sunak planlegger å hindre at loven får kongelig godkjenning.

Det melder avisen The Times, som skriver at det er svært uvanlig av Storbritannias statsminister å gripe inn i en lovgivningsprosess på den måten.

Kongelig godkjenning, eller sanksjon, er statsoverhodets godkjenning av enkelte lover som nasjonalforsamlingen fremmer for å gjøre dem gyldige.

Den nye skotske loven vil kutte ventetiden for endring av juridisk kjønn ved kun å kreve at personen selv erklærer kjønnsskifte. Tidligere var det krav om en medisinsk diagnose for kjønnsinkongruens som dokumentasjon.

Skottlands nasjonalforsamling vedtok loven i forrige uke, med 86 stemmer for og 39 mot. Loven senker også aldersgrensen for kjønnsskifte fra 18 til 16 år.

Ifølge The Times frykter britiske ministre at loven kan føre til at skotske innsatte i engelske fengsler som biologisk sett ble født som menn, men som har skiftet juridisk kjønn, vil kreve å bli satt i kvinnefengsler.

Det er også bekymring for at personer som bytter juridisk kjønn i Skottland, vil ha et annet juridisk kjønn når de oppholder seg i England og Wales.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.