Dersom femåringen din kommer hjem fra barnehagen og sier han er en jente, og du er uenig, kan det i ytterste konsekvens føre til syv år i fengsel dersom du bor i Skottland. Dette er enda et angrep på foreldre, familieliv og retten til privatliv, mener kritikere. Men for de skotske nasjonalistene er dette en logisk fortsettelse på deres prosjekt for et «moderne, progressivt Skottland».

Såkalt konverterings­terapi, som også nylig er blitt forbudt i Norge, går ut på å forandre eller undertrykke en persons kjønns­identitet, noe som kan føre til fysisk og psykisk skade, ifølge et nytt forslag fra den skotske regjeringen. Slik konverterings­terapi foregår ofte i familien, ifølge Scottish National Party, og lovforslaget kan derfor ramme foreldre som risikerer å bli kriminalisert for å motsette seg barnas ideer om kjønns­identitet.

Et eksempel på konverterings­terapi er å hindre noen i å kle seg i tråd med det kjønnet de føler de er, eller den seksualiteten de har. Så om din datter nå er blitt katt, og du nekter henne å gå til skolen iført katte­kostyme, og skolen eller datteren din anmelder deg til politiet, risikerer du fengselsstraff. Lite sannsynlig, sier du? Vel, dette er ikke et ukjent fenomen. Jeg har også hørt at dette har forekommet på min datters skole. Såkalte furries er kanskje mindre vanlige enn dem som ønsker å bli omtalt som det motsatte kjønn, eller som ikke-binær, men når lover utformes, må man også ta hensyn til mindre vanlige scenarier.

Selv om lovforslaget inkluderer enkelte formildende omstendig­heter, nytter det ikke å forsvare seg ved å si at man handlet til barnets beste.

Autoritære ideer og autoritære politikere

Det er ikke første gang Skottland griper inn i den private sfæren med lovforslag som involverer barn. I 2019 måtte den skotske regjeringen skrinlegge forslaget om en «navngitt person» («named person»), som ville innebære at alle barn i Skottland fikk en offentlig oppnevnt verge, som oftest en lærer eller helsesøster, som skulle være kontakt­punkt dersom det var bekymringer knyttet til barnets velferd. Forslaget ble slaktet og deretter avblåst av personvern­grunner og for brudd på menneske­rettig­heter tilknyttet privat­livets fred.

Kjønnsideologi står også sterkt her i Skottland, som i andre vestlige, «progressive» land, Norge inkludert. Ikke bare er ideologien autoritær i seg selv, kombinasjonen av autoritære ideer og autoritære politikere gir utslag som gjør Skottland til et stadig mindre fritt land. I fjor stoppet Rishi Sunaks regjering et forslag som ville gjøre det lettere å skifte juridisk kjønn i Skottland. Men Skottland har fått igjennom nye hatytringslover som gjør det straffbart å nekte menn adgang til dame­toaletter eller begå «feil­kjønning». Med enda en ny lov på trappene gjøres familie­livet til et offentlig anliggende i enda større grad.

«Vi har alvorlige bekymringer for at disse planene vil kriminalisere kjærlige foreldre, som kan ende opp i fengsel i årevis simpelthen for å nekte å bli med i kjønns­ideologi-kulten», sier Marion Calder i kampanje­gruppen For Women Scotland til The Telegraph. «De vil også gi aktivister og sosial­arbeidere enestående makt til å blande seg inn i familieliv, og ha en nedkjølende effekt på terapeuter og rådgivere.» Kristne ledere har også uttrykt sin misnøye med planene.

Konverteringsterapi er «vold»

Calder sier hun håper forslaget blir stoppet i retten. Om retten dømmer som de gjorde i høst, ser det mørkt ut. Da fastslo de at trans­kvinner, det vil si menn som ønsker å fremstå som kvinner, er å regne som kvinner i styrer som må ha en viss kvinneandel.

«Konverterings­terapi er ikke terapi», sa Maggie Chapman fra Scottish Greens, som sitter i koalisjons­regjering med SNP: «Det er en form for vold som ikke har noen plass i et progressivt og moderne Skottland.» At staten med sine lange fingre ikke nødvendigvis kjenner barns beste, er et konsept som slike moderne, progressive politikere ikke skjønner. Men foreldre i Skottland begynner å få nok av den formen for progressivisme som den skotske regjeringen har tredd nedover hodene deres i flere år. Skottland har ikke Foreningen FRI med sin rosa kompetanse, men derimot læreplaner der barn så unge som seks år blir introdusert for konsepter som kjønns­identitet, homofili og seksuelle praksiser. Kritikere mener planene legger opp til et usunt og for tidlig fokus på seksualitet som kan være med på å normalisere pedofili.

Én ting skal SNP ha: De har beredt grunnen for et skikkelig foreldre­opprør. Kanskje finner flere ut at staten ikke er den ideelle barne­oppdrager likevel?

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.