En artikkel i Newsweek fra tidligere iår er verd å lese om igjen. Den avslører at Pentagon har verdens største hemmelige hær og den er blant annet til for å hjernevaske egne borgere og for å gjennomføre «endringer» i andre land.

Hjernevask-teknikk

Newsweek har brukt to år på å granske verdens største undercover-hær. Den er skapt av Pentagon i løpet av det siste tiåret og mye av dens hovedvirke er hjernevask-teknikk og manipulasjon av sosiale medier. 

Denne hæren har et rapportert budsjett på 900 millioner dollar og består av rundt 60.000 mennesker. Det er mer enn ti ganger så mye som de hemmelige enhetene i CIA. 

De utfører både innen- og utenlandske «operasjoner» både i militæruniformer og i sivil, ofte via falske identiteter i det virkelige liv og på nettet. Noen ganger jobber de skjult innenfor private virksomheter, konsulentvirksomhet og mange ganger innenfor kjente firmaer.

Newsweek har gått grundig til verks

– Vi har gått igjennom rundt seks hundre CVer og tusen stillingsannonser, flere dusin Freedom of Information Act-forespørsler og en rekke intervjuer med deltagere og beslutningstagere innen forsvaret. 

– Det som kommer frem er et vindu inn i ikke bare en lite kjent sektor av det amerikanske forsvar, men også en fullstendig uregulert virksomhet. Ingen kjenner programmets samlede omfang. Dets innvirkning på sivil og militær politikk og kultur er aldri blitt undersøkt. Kongressen har aldri avholdt en høring om emnet. Og likevel utfordrer militæret med denne gigantiske hemmelige styrken amerikanske lover, Genève-konvensjonene, den militære adferdskodeks og grunnleggende ansvarlighet. Newsweek

Betale skatten til falske identiteter

Pentagons hemmelige «signaturreduksjon»-program er basert på 130 private selskaper som igjen er støttet av dusinvis av «lite kjente og hemmelige regjeringsorganisasjoner» som tildeler «klassifiserte kontrakter» og «overvåker offentlig anerkjente operasjoner».

Blant funksjonene til de private virksomhetene er å lage falsk dokumentasjon; betale skatten til personer som opererer under falske identiteter; plassere hemmelige avlyttingsanordninger i hverdagsgjenstander, fotografere/filme og avlytte samtaler og aktivitet til mennesker hvor som helst i verden, sørge for å unngå identifikasjon, bygge komplette, etterprøvbare falske profiler med levd liv-historikk etc.

Ufyselige operasjoner

Selv om det er kjent at det amerikanske militære etterretningsapparatet er ansvarlig for utbredelsen av det største antall av den mest invaderende og mest dødelige skade- og spyware i verden, uttrykker Newsweek overraskelse over at Pentagon har tusenvis av spioner med oppdiktede identiteter som utfører ufyselige operasjoner av typen USA fordømmer når russiske og kinesiske spioner blir tatt for eller anklaget for det samme.

Mennesker med oppdiktede identiteter kan under operasjoner være livskritisk avhengig av hverandre uten å kjenne hverandres virkelige navn.

Forlater aldri tastaturet

Spesialiserte skyggekrigere forfølger terrorister i krigssoner fra Pakistan til Vest-Afrika, på ubemerkede konfliktsteder, bak fiendens linjer i Nord-Korea og Iran. 

Tusenvis er til enhver tid utplassert, men den hurtigst voksende delen av Pentagons hemmelige styrke er de som aldri forlater tastaturet, de opererer utelukkende online. Disse «cyberkrigerne» samler etterretning og søker «offentlig tilgjengelig informasjon» på internett, oftest via falske identiteter. 

Påvirke og manipulere sosiale medier

De deltar også i «kampanjer for å påvirke og manipulere sosiale medier». Hundrevis av denne skyggeverdenens tastaturkrigerne er ansatt i National Security Agency, skriver Newsweek.

Amerikanerne – og vi med – er oppflasket til å stole på demokratiets og frihetens voktere – uavhengig av hva de gjør.

Fortsatt god jul og godt nytt år!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.