Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Annika Byrde / NTB

I et nytt forslag ber Rødt Stortinget gå inn for å kreve at regjeringen legger frem en plan for å frikoble strømprisen fra europeiske gasspriser.

Rødt er ett av flere partier som stusser over hvorfor regjeringen foretar seg så lite for å avhjelpe de høye strømprisene som nå rammer både befolkning og næringsliv her i landet.

Derfor fremmer partiet nå et forslag de mener kan ha en reell effekt.

NTB melder om saken.

forslaget, som kom helt på tampen foran juleferien, ber Rødt Stortinget gå inn for å kreve at regjeringen legger frem en plan for å frikoble strømprisen fra europeiske gasspriser.

Rødt ber videre Stortinget oppfordre regjeringen til å ta politisk kontroll over den krafteksporten som foregår gjennom de omstridte utenlandskablene.

Staten bør dessuten stå for strømsalget innenlands og avvikle strømselskapene, mener Rødt, som ønsker seg et system med en makspris på 35 øre per kWh.

Også Senterpartiets energipolitiske talsmann på Stortinget, Ole André Myhrvold, mener det trengs strukturelle grep for å endre strømmarkedet, som han mener er dysfunksjonelt.

– Vi står i en internasjonal krise som krever lokale løsninger, sier Myhrvold til Dagbladet torsdag.

Myhrvold mener det viktigste er å redusere eksportkapasiteten. Han oppfordrer regjeringen til rett og slett å la være å oppgradere strømkablene til Danmark når disse er utdaterte om fem år.

Det vil redusere strømeksporten betydelig, mener han.

Myhrvolds åpenbare dilemma i denne saken er at han representerer det ene av de to regjeringspartiene som faktisk står for den politikken som i dag føres.

Også FrP har ved en rekke anledninger tatt til orde for mer kraftfulle strøm-grep enn det Støre-regjeringen ser ut til å ha planer om.

Høyre går derimot relativt stille i dørene i strømsaken.

Les også:

Disse politikerne er skyld i strømkrisen

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.