Terje Halleland (FrP) i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For to uker siden sa Sp’s landsmøte ja til å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Torsdag stemte de stikk motsatt i Stortingets energi- og miljøkomité. FrP kaller det absurd.

Mange vil etter hvert mene at det er vrient å vite hva Senterpartiet egentlig står for. Det er bare to uker siden partiets landsmøte stemte for å stanse den omstridte planen om elektrifisering av Melkøya.

Document omtalte landsmøtevedtaket, se sak under.

Men i Stortinget stemmer nå partiet nei til å stanse dette prosjektet.

Forslaget om å stanse Equinors planer om å elektrifisere Hammerfest LNG på Melkøya får dermed ikke flertall i Stortinget, skriver E24.

NTB melder om saken.

Rødt og FrPs forslag om å droppe elektrifiseringen ble stemt ned i komiteen, takket være stemmene til Ap, Sp og Høyre.

Spørsmålet om elektrifisering av Melkøya med kraft fra land har skapt stor debatt både mellom partiene og innad i flere partier.

Det har blitt stadig mer vrient å forklare at et slikt påfunn har noe som helst med fornuft å gjøre, også for de politiske partiene.

På Senterpartiets landsmøte gikk derfor flertallet inn for å stoppe elektrifiseringen, og mange velgere pustet lettet ut.

Men nå sørget likevel Sp’s representanter på Stortinget for at Rødt og FrPs forslag om det samme falt.

Senterpartiets unnskyldning: Vil ta ting i riktig rekkefølge

Partiet forklarer dette krumspringet slik:

– Nå sitter vi i regjering, og da tar vi ting i riktig rekkefølge. Nå ligger den der, og så får den sin behandling, men jeg vil oppfordre Equinor, som eier og drifter Melkøya, til å gå en runde med å se på alternative løsninger, sier stortingsrepresentant Ole André Myhrvold (Sp).

FrP reagerer kraftig og mener Sp overkjører sitt eget landsmøte.

– Partiledelsen i Senterpartiet bør beklage til bedrifter og strømkunder i nord. Det er de som først og fremst må ta konsekvensene av at Senterpartiet overkjører sitt eget landsmøte og stemmer ned et konkret forslag fra FrP om å stanse elektrifisering av Melkøya, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland i FrP til NTB.

FrP: – Absurd politikk

FrP-representant Halleland har forståelse for at regjeringen bruker tid på å vurdere saken, men mener Senterpartiet viser at de ikke har noen intensjoner om å stanse elektrifiseringsprosjektet.

– Det er absurd at regjeringspartiene legger til rette for en politikk som sløser vekk verdifull vannkraft i strømpriskrisen Norge nå befinner seg i, sier han.

Også energipolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt er provosert over resultatet.

– Det er provoserende at et politisk flertall lar elektrifiseringen av Melkøya gå sin gang. Alt olje- og energiministeren og statsministeren sier, tyder på at de vil tappe strømnettet i nord og sende kraftoverskuddet til Melkøya. Nå gir Ap, Sp og Høyre regjeringen fritt leide til å stoppe annen næringsutvikling i nord, uten at alternativer er utredet skikkelig, sier hun til NTB.

Les også: 

Dramatisk landsmøte­vedtak: Sp-nei til elektri­fisering av Melkøya

 

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.