Norge og Sverige ønsker å samle de nordiske og baltiske landene i en felles innsatsgruppe. Målsetningen er å styrke energisikkerheten til de nordiske og baltiske landene, og redusere russisk påvirkning.

Dette ble kjent på en pressekonferanse i dag, med Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar og Norges olje- og energiminister Terje Aasland, skriver E24.

– I dag står vi overfor et krigsøkonomi, sier Farmanbar om situasjonen i kraftmarkedet.

Norge og Sverige tar initiativet til innsatsgruppen, som skal bestå av en arbeidsgruppe med eksperter fra de ulike landenes.  De skal blant annet utrede hva som må gjøres for å redusere de høye strømprisene i Norden.

– Det er veldig viktig at vi lykkes med et nordisk samarbeid og skape energistabilitet over tid. Men også løse den tidskritiske faktoren som ligger nå, med ekstremt høye strømpriser, sier Aasland.

De to ministrene diskuterte også å frikoble gassprisen fra strømprisen, noe som diskuteres på europeisk nivå.

– Vi ser at norske strømpriser de siste tiårene har fulgt tett gassprisene i Europa. Det er krevende i den tiden vi står i, så det er et viktig tiltak den svenske regjeringen jobber med, sier Aasland.

Aasland kommenterte også et tiltak som den svenske regjeringen fremmer for Riksdagen i dag, som vil det gi nordiske og baltiske kraftmarkedet likviditetsgarantier på flere hundre milliarder kroner.

Den svenske garantiordningen skal etter planen være vedtatt i løpet av dagen, før børsene stenger. Sveriges finansminister Mikael Damberg sa på søndag at hvis man ikke agerte raskt, ville man risikere konkurser allerede mandag morgen.

Sverige stå for garantier på inntil 250 milliarder svenske kroner, Finland stiller med 10 millioner euro, rundt 100 milliarder norske kroner. Dette skal garanteres til kraftselskapene i 2022 og 2023, via oppgjørssentralen Nasdaq Clearing.

– Strøm og elektrisitet er en grunnleggende trygghetsfaktor, så vi mener det er riktig å gi denne støtten, sa Aasland ifølge NTB.

Den finansielle kraftbørsen Nasdaq Commodities holder til i Oslo, mens Nasdaq Clearing ligger i Stockholm.

– Vi har mye erfaring og har hatt et nært og tett samarbeid over mange år. Jeg tror det gjør stemmen mer kraftfull, sier Aasland.

Les også:

Gassprisen i Europa hoppet over 30 prosent til værs

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.