For å hindre en ny finanskrise varsler Sverige likviditetsgarantier på flere hundre milliarder svenske kroner til nordiske og baltiske energiselskap.

Dette skal ifølge statsminister Magdalena Andersson redusere risikoen for finansiell ustabilitet i Norden.

Kunngjøringen kommer etter at Russland fredag sa at de kutter gassleveransene gjennom Nord Stream 1-ledningen til Tyskland på ubestemt tid, angivelig på grunn av en lekkasje i en turbin.

Stengingen ventes å føre til enda høyere produksjonspriser for strømselskapene når markedet åpner igjen mandag.

Den siste tiden har kraftselskaper i flere land varslet om at de påvirkes av økte marginkrav, skriver E24. Det er en type sikkerhet eller et depositum som selskaper må stille opp med i forbindelse med krafthandel.

Sikkerheten er vanligvis på 25 milliarder norske kroner, men den siste tiden har den vært oppe i 180 milliarder. Det skyldes prishoppet på strøm. Derfor er det fare for at energiselskaper kan få problemer, selv om de i utgangspunktet er solide.

– Russlands energikrig får alvorlige konsekvenser for Europa og svenske husholdninger og bedrifter, spesielt i Sør-Sverige som er avhengig av strømprisene i Tyskland, sa Andersson under en pressekonferanse lørdag.

– Dette truer vår finansielle stabilitet. Hvis vi ikke handler raskt kan det føre til alvorlige forstyrrelser i Norden og Baltikum, sa hun videre.

Garantiordningen skal etter planen være på plass mandag før børsen stenger. Den skal dekke alle nordiske og baltiske aktører de neste to ukene.

Husk å støtte Document også i sommer:

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.