I løpet av mandag morgen stiger strømprisen til 5 svenske kroner per kilowattime i deler av Sverige. Det er en økning på drøyt 13.520 prosent sammenlignet med samme tid søndag. Gjennomsnittsprisen per dag øker med over 1000 prosent.

Det svenske elmarkedet er delt inn i fire strømområder, hvor område 1 er lengst nord og område 4 i sør. Strømprisene varierer mellom strømområdene, og den nordiske strømbørsen Nordpools faste strømspotpriser for mandag viser at strømprisen i område 3 og fire øker med over 1100 prosent sammenlignet med søndagens gjennomsnittspris per kilowattime. I område 4 stiger gjennomsnittsprisen fra 17,81 øre til 221,65 øre og i område 4 fra 17,81 øre til 217,97 øre. Det betyr at innbyggere og bedrifter i Sveriges tre største byer – Stockholm, Göteborg og Malmö – rammes.

Den mest ekstreme økningen skjer mellom klokken åtte og ni mandag morgen når prisen per kilowattime er 5 svenske kroner i strømområde 3 og 4. Sammenlignet med søndagens pris på samme tid, 3,67 øre, er dette en prisøkning på 13.524 prosent.

Christian Holtz, analytiker i energikonsulentselskapet Merlin & Metis, sier til Expressen at krigen i Ukraina driver opp strømprisene, ettersom kontinentet er rammet av reduserte kull- og gassleveranser fra Russland. Men den primære årsaken til de ekstreme strømprisene i Sverige er at Sverige har lagt ned atomkraftreaktorer samtidig som det svenske strømmarkedet har blitt koblet til Kontinentet.

– Ska man ha ner elpriset så handlar det om att bygga mer elproduktion, vilket man jobbar på. Det drivs av marknadskrafter men det är klart att politikerna sätter spelregler för marknaden. Sedan handlar det om elledningar. Bygger man till exempel mer elledningar från norra Sverige, där man har lägre priser, till södra Sverige så kommer södra Sverige få lägre priser. Å andra sidan kommer norra Sverige då få högre priser, sier Christian Holtz.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.