Minstepensjonister og andre med altfor høye strømregninger kjøper nå gass for å spare penger. De høye strømprisene og en liten kuldebølge har ført til en eksplosjon i salget av gassovner og propan. I Oslo-området er det nå nesten ikke gassovner å oppdrive, og propan-leverandørene har problemer med å levere nok propan.

– Vi trodde vi hadde full kontroll, men de høye strømprisene kombinert med kuldebølgen i begynnelsen av desember har drevet veldig mange nye kunder inn på markedet, sier Morten Roness til Document.

Roness er salgssjef for konsumentmarkedet hos Linde, som er en av de største leverandørene av propan i Norge. Han bekrefter med dette det undertegnede erfarte, da en minstepensjonist-venninne på Oslo Øst forrige uke ba pent pent om hjelp til å redde julegavene til barnebarna.

En strømregning på nesten 3000 kroner for november på toppen av husleien, spiste helt opp minstepensjonen. Men i Oslo var det et ikke mulig å finne større propan-drevne gassovner. På Maxbo Alnabru hadde de solgt 160 gassovner i løpet av to uker, og også andre vanlige utsalgssteder som Biltema og Jula var utsolgt. Undertegnede måtte derfor helt til Maxbo i Lier for å finne en gassovn og propan som kunne redde gavebudsjettet.

En pall med gassovner på Maxbo Lier, sist lørdag. Foto: Geir Furuseth

På Maxbo Lier traff vi en eldre kvinne som hadde reist rundt hele Drammens-området for å finne noen som kunne hjelpe henne med å få byttet inn hennes 11 kgs kompositt-flaske. Hun fortalte at hun hadde benyttet seg av gass til oppvarming helt siden tidlig på høsten, og at uten gassen ville hun ikke klart å betale kostnadene ved å varme opp huset.

Men hun måtte pent investere i en ny stålflaske, for også komposittflasker var det mangel på.

– Det stemmer nok. Selv om produsenten på Raufoss produserer på harde livet, har vi også sett at det er en mangel på komposittflasker.

Salget begynte å ta seg opp allerede i august-september, Da også Direktoratet for sivil beredskap (DSB) ba folk om å ‘preppe’, det vil si å være forberedte på mulige strømutkoblinger, steg salget enda mer. Med kuldebølgen tok salget helt av, og nå har vi problemer med å levere nok, selv om også gassproduksjonen går for fullt, sier Roness.

– Folk vil spare penger. Når en vet at en 11 kgs gassbeholder som koster rundt 350 kr å fylle gir ca 130 kW-timer, blir kW-prisen per time 2,69 kr, før nettleie.

Strømprisene i Øst-Norge, torsdag 22.12. Skjermdump: MinSpotpris

Eksplosjonsfare

Bruk av gass er ikke ufarlig. Torsdag morgen tikket denne meldingen inn på NTB:

Nødetatene har rykket ut etter melding om en gasseksplosjon i en tomannsbolig i Drammen. To personer er skadd.

Politiet meldte om eksplosjonen klokken 7.57. Hendelsen har skjedd i Skippergata.

– Det er snakk om en eksplosjon i en gassbeholder i forbindelse med en gassovn på kjøkkenet, sier operasjonsleder Øyvind Hammervold i Sørøst politidistrikt til NTB.

Det var to personer inne i huset, de er kjørt til sykehus, hvor den ene undersøkes for brannskader, skriver Sørøst politidistrikt.

Sørøst politidistrikt opplyser at det ikke er skade på boligen.

Politi oppretter sak. (NTB)

Les også:

– Elektrifisering av Melkøya en vanvittig grønnvasking

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.