Nils von Dardel (1888-1943)
Gouache og vannfarger over blyant på papir, 60 x 100 cm, privateie (?).

Som kjent er Diana den romersk/latinske variant av den greske Artemis, som blant annet var jaktens gudinne i den klassiske mytologi. Hun var også en månegudinne, og lar seg identifisere ved månesigden i pannen, som vi også finner hos den franske billedhugger Jean-Antoine Houdons (1741-1828) Diana (1776).

En annen versjon av Svarta Diana fra 1924 er omtalt (men ikke vist) her. Den er visst så u-PK at den må serveres med en advarsel.

Gouache på papp, 69 × 97 cm, Moderna Muséet, Stockholm.

I begge bilder dominerer skildringer av dyrene i Afrika, og Artemis/Diana er fremstilt som en svart afrikansk kvinne – diskret plasert i mellomgrunnen. I bildet fra 1929 forekommer det sogar en tiger, som visstnok ikke finnes i vill tilstand i Afrika.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.