New Zealand vil fra neste år gradvis innføre et nesten totalt forbud mot tobakk.

En lov som ble vedtatt av New Zealands parlament tirsdag vil medføre at alle født etter 1. januar 2009 aldri kan kjøpe tobakk på lovlig vis i New Zealand.

Helsevesenet vil spare milliarder

Det vil bety at antallet personer som kan kjøpe tobakk vil krympe hvert år. Innen 2050 vil en 40-åring være for ung til å kjøpe sigaretter. I teorien vil folk om 50 år trenge legitimasjon for å vise at de er minst 63 år for å kjøpe en pakke sigaretter.

Assisterende helseminister Ayesha Verrall kaller lovforslaget «et skritt mot en røykfri fremtid»:

– Det er ingen god grunn til å tillate salg av et produkt som dreper halvparten av de som bruker det. Tusenvis av mennesker vil leve lenger og sunnere og helsevesenet vil spare milliarder på de sykdommene røyking forårsaker. 

Målet er å avskaffe røyking

Andelen newzealandere som røyker er allerede på historisk lavt nivå. Bare åtte prosent av den voksne befolkningen røyker daglig, ifølge offentlig statistikk. Det er ned fra 9,4 prosent ifjor.

Håpet er at Smokefree Environments Bill skal redusere røykefrekvensen til mindre enn fem prosent innen 2025. Det endelige målet er å avskaffe røykning helt og holdent.

Lavere nikotinnivå

Lovforslaget har også til formål å redusere antall forhandlere som selger tobakksvarer til 600 på landsbasis, ned fra de nuværende 6000 – og å gjøre tobakken mindre vanedannende.

– Det betyr at nikotininnholdet vil bli redusert til et nivå som ikke er avhengighetsskapende – og det vil i liten grad være forhandlere som selger tobakksvarer i lokalsamfunnene, sa Verrall.

Hun la til at lovgivningen kan minske gapet i forventet levealder mellom maorier og ikke-maorier. Andelen maorier som røyker er 19,9 prosent – en nedgang fra 22,3 prosent fra ifjor.

Barnepikementalitet 

Kritikerne advarer om at politikken kan medføre et svart marked for tobakksprodukter.

– Ingen ønsker at folk røyker, men realiteten er at noen gjør det. Labours barnepikementalitet kommer til å skape problemer. Forbud medfører alltid utilsiktede konsekvenser, sa nestleder Brooke van Velden i det libertarianske partiet ACT.

Bare Bhutan som i 2010 forbød salg av tobakk, vil ha strengere lover mot røyking.

Les også om foreldrene som midlertidig blir fratatt barnet sitt inntil det er operert og har fått overført vaksinert blod: 

Tapte i lagmanns­retten: New Zealand tar barnet fra foreldre som ønsker uvaksinert blod

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.