Nok en demonstrant er henrettet i Iran, og regimet publiserer dommene på sin egen nettside. Majidreza Rahnavard (23) ble torturert til å tilstå, ifølge opposisjonen. Det er langt fra den fremstillingen regimet gir og som NTB gjengir uten å nevne historiene om tortur.

Gitt regimets rulleblad er det vel mer sannsynlig at opposisjonen har rett. Regimet er interessert i å produsere historier som skal rettferdiggjøre dødsdommene.

#Majidreza_Rahnavard, 23, a wrestler, was executed this morning. They forced him to confess with broken hand and torture. It is time to take serious action against IR regime.

Karim Sadjadpour er ansatt ved en amerikansk tenketank. Han sier Rahnavard ble dømt for «forbrytelse mot Gud»,  «moharebeh» – dette er den mest alvorlige og mest hyppige brukte anklagen i Iran, og det er denne bruken av «Allah» som har fått de unge til å vende seg bort fra islam og mot regimet.

Another 23-year-old protestor, Majidreza Rahnavard, was just executed in Mashhad, Iran. No lawyer, no due process, tortured confession, sham trial. He was hanged for «waging war against God.» This cruelty in the name of religion is what has secularized so many young Iranians.

Så til NTBs versjon, som bygger på AFP-AP. Det er vanskelig å forstå at NTB velger regimets presentasjon uten en eneste kritisk bemerkning.

På rettsvesenets nettside Mizan heter det at Majidreza Rahnavard, som ble dømt til døden 29. november for å ha drept to sikkerhetsvakter med kniv og å ha skadd fire andre, ble offentlig henrettet i Mashhad.

På statlig tv er det blitt vist fram video der en mann jager en annen rundt et hjørne, før han står over ham og stikker ham etter at han har falt mot en parkert motorsykkel.

På en annen video kan man se den samme mannen, som myndighetene hevder er Rahnavard, knivstikke en annen like etter. Deretter stikker han av. Ifølge myndighetene ble Rahnavard pågrepet 17. november idet han forsøkte å flykte utenlands.

Mizan identifiserer de drepte som medlemmer av den frivillighetsbaserte militsen Basij, som har vært sendt ut i flere byer, der de har angrepet og pågrepet demonstranter. I mange tilfeller har folk strittet imot. (NTB)

Basij er kjent for sin brutalitet. Å kalle den «frivillighetsbasert» er malplassert. Det samme gjelder at demonstranter «stritter imot».  Hvis man ser videoer av hvordan Basij går løs på ubevæpnede sivile, er det ikke de ordene man ville bruke. Denne meldingen sminker et blodig regime.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.