Flere sykehus rapporterer om flere innleggelser og sykere pasienter nå, enn før pandemien. TV2 har snakket med en rekke helseforetak som også melder om høyt sykefravær blant de ansatte. Ingen tør å si hva dette skyldes.

Ved sykehuset Østfold er pasienttilstrømmingen over 6,2 prosent høyere i oktober enn det var i 2019, opplyser tillitsvalgt Øyvind Moksness i Norsk sykepleierforbund.

– Det er en stor utfordring, fordi dette er et sykehus som er bygget altfor lite, sier Moksness til TV2.

TV2 har også kontaktet Akershus universitetssykehus, Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus, og alle rapporterer om at det er flere pasienter som trenger sykehushjelp nå enn før pandemien.

– Arbeidsbelastningen på de ansatte blir høyere når belegget er høyere enn det er planlagt for. Dermed blir det ytterligere slitasje på de ansatte, fortsetter Moksness.

Ingen har svaret

Bjørn Hødal, kommunikasjonssjef ved sykehuset i Østfold har ikke noe entydig svar på årsakene til den økte tilstrømningen av pasienter.

– Det kan blant annet forklares med en økende og aldrende befolkning, eventuelle endringer i primærhelsetjenesten som påvirker bruken av sykehuset og en effekt av at færre oppsøkte helsehjelp under pandemien, sier Hødal.

– Pasientene beskrives også som sykere blant sykepleierne. Hva er årsaken til det?

– Det er en beskrivelse som går igjen i sykehuset, blant annet innenfor de indremedisinske fagområdene og psykisk helsevern for barn og unge. Det er en utvikling som flere sykehus opplever, og vi vet ikke konkret hva det skyldes, sier han.

– Pasientene er sykere enn før (TV2)

Les også:

Akuttkapasiteten ved flere sykehus sprengt. Ingen fatter hvorfor

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.