Norske medier slår stort opp at gudmoren til prins William spurte en afrikansk kvinne, Ngozi Fulani, som var invitert til Buckingham Palace, hvor hun var fra. Da hun svarte at hun var født på De britiske øyer, ville gudmoren vite hvor hun «egentlig» kom fra. Dette er en situasjon som var vanligere før, og når man hører at gudmoren er 83 år, er den mer forståelig.

Men ikke for mediene, som går bananas. NRKs Gry Blekastad Almås la inn en meningsmåling blant unge briter, der halvparten svarte at Storbritannia er grunnlagt på rasisme. Journalister lærer opp unge til å hate sitt eget land.

Blekastad Almås er frekk og freidig nok til å si at det ikke er første gang kongehuset viser seg rasistisk, og siterer en historie Meghan Markle har fortalt. Hun hevdet at et medlem av kongehuset kom med en nedsettende bemerkning om deres avkom, som ikke ville være hvit og britisk. Meghan har svært lav troverdighet i offentligheten. Men ikke i NRK, som tror alt hun sier. Det er utrolig at en korrespondent kan sitere denne historien uten å nevne at den aldri er bekreftet.

Også i den aktuelle saken er det kun Ngozi Fulanis versjon som slipper til i NRK: Man tar det for gitt at hun forteller sannheten. Men mennesker som tar det for gitt at motivet var rasisme, har lett for å overdrive og tillegge folk hensikter. Fulani påstår at Susan Hussey, som er en elegant eldre kvinne, kom bort til henne og uten forvarsel løftet vekk håret hennes for å se hennes navneskilt. Deretter begynte utspørringen.

Noen svarte er svært sensitive, og mange europeere har lært seg å opptre tilsvarende taktfullt. Men det betyr ikke at de ikke ser an folk og har sin mening. Å spørre hvor folk «egentlig» er fra, er ikke noe man lenger gjør. Det kan utløse ubehageligheter. Men mediene og folk som liker å spille ofre, har alliert seg og gjort slike episoder til ideologiske kanonkuler.

NRK og NTB utnytter historien for alt den er verdt, og statsministeren henger seg på.

Sunak avviser å kommentere den aktuelle saken, men i et intervju med Sky News sier han at han selv har opplevd rasisme.

– Men jeg er glad for å si at noen av de tingene jeg opplevde som barn og ungdom, tror jeg ikke ville skjedd i dag, sier han, før han tilføyer at «jobben er aldri ferdig».

– Og det er derfor vi må reagere hver gang vi ser det. Og det er riktig at vi hele tiden lærer en lekse og fortsetter mot en bedre framtid, sier Sunak.

Sunak er et eksempel på hvordan en politiker kan bruke rasismekortet til egen fordel. Han er ikke den som kaster sten, men han bruker dem som klatretrinn.

Rasismekrigen er en måte å gi nye innbyggere en fordel på i et nytt samfunn hvor de mangler historie og kultur. Men det gir en bestemt type mennesker mulighet til å kompensere og bli selvhevdende på en måte som krenker de innfødte. Det er denne kampen mediene og politikerne fyrer opp under. De tar stilling mot de innfødte, som må bevise at de har rett til å delta ved å være underkastende.

Mediene har polarisert samfunnet og skapt en backlash blant de innfødte som vi vet finnes der. Det gjør myndighetene også, som vedtar stadig nye hatlover. Storbritannia er ikke til å kjenne igjen.

Mediene og politikerne er pyromaner som heller bensin på et bål de selv har antent, mens de later som de forsøker å slukke det med hatlover. Det skal nok bli bra.

Alle kongehus er nå innsydd i den nye antirasistiske fortellingen som kapper forbindelsen til landets historie. Kongehuset blir pyntedukker. I Norge er kronprinsparet godt innkjørt. Prins William hadde ikke noe valg, men måtte fordømme sin egen gudmor.

Antirasismen knekker all civil courage.

Buckingham Palace uttaler at de tar hendelsen på det største alvor og kalte den ansattes kommentarer for uakseptable.

– Personen det gjelder, ønsker å unnskylde oppførselen sin og har sluttet i stillingen sin med umiddelbar virkning. Alle de ansatte ved hoffet blir nå minnet om mangfolds- og inkluderingsretningslinjene de er pålagt å rette seg etter til enhver tid, heter det i en uttalelse.

Skuffet
Husseys gudsønn, prins William, sier i en uttalelse at det var svært skuffende å høre hva som hadde hendt.

– Åpenbart var jeg ikke til stede, men rasisme har ikke noen plass i samfunnet vårt. Kommentarene var uakseptable, og det er helt rett at personen har trukket seg fra stillingen sin med umiddelbar virkning, sier prinsen i en uttalelse.

Mangel på mangfold
Hendelsen kommer i etterkant av at prins Harry og hertuginne Meghan i fjor fortalte om sine opplevelser med rasisme i kongefamilien. I et intervju sa de at et ikke navngitt medlem av hoffet skal ha uttrykt bekymring for hvilken hudfarge deres førstefødte barn, Archie, kom til å få.

I fjor offentliggjorde også den britiske kongefamilien og hoffet for første gang hvor mange av deres ansatte som har etnisk minoritetsbakgrunn, og innrømmet at det ikke hadde blitt gjort tilstrekkelige framskritt når det gjelder mangfold og inkludering. (NTB)

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.