I regjeringens budsjettavtale med SV blir det satt av 40 millioner kroner til vedlikehold av verneverdige og fredede kirkebygg. Altfor lite, mener kirkefolk.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet foreslo opprinnelig omkring 49 millioner til kirkebygg i forslaget til statsbudsjett for 2023. Etter forhandlingene med SV ble summen kuttet til under 40 millioner kroner, melder Vårt Land.

Pengene skal gå til å vedlikeholde verneverdige og fredede kirkebygg i Norge. I alt 159 verneverdige middelalderkirker faller innunder tilskuddet.

Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) mener det trengs ytterligere 60 millioner.

– Skal vi få istandsatt de 159 kirkebyggene innen 2030, slik Stortinget har vedtatt, trenger vi minst dobbelt så mye penger for å komme i gang i 2023, sier avdelingsdirektør Marit Brandt Lågøyr i KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier til Vårt Land at det er stortingsflertallet som anbefaler omprioriteringen.

– Jeg kan ikke annet enn å godta det som flertallet nå har bestemt. Behovet er veldig stort, men i budsjettforhandlinger må en gi og ta, skriver Toppe til Vårt Land.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.