Statsminister Jonas Gahr Støre under LO Stats Kartellkonferanse på Gol den 23. november 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB.

Endelig var det noen i LO som tok bladet fra munnen og hengte bjellen på katten! Rolf Ringdal, leder for LO-forbundet Norsk Lokomotivmannsforbund, sa til VG onsdag at Jonas Gahr Støre ikke er rette mann for arbeiderbevegelsen.

Hans kollega Jane B. Sæthre i Norsk Jernbaneforbund støtter opp og fremholder at Støre sier han «skal lytte mer til oss, men det har vi på ingen måte opplevd». – Ap har tradisjonelt vært partiet for våre medlemmer, men ikke nå lenger. Det er på tide å jobbe for alle dem der ute på grasrota i arbeiderbevegelsen, sier jernbanefolkets førstedame.

LO-organet Fri Fagbevegelse har intervjuet Ola Rune Kleiven, leder av Banepersonalets landsråd i Jernbaneforbundet. Han er ikke overrasket over at mange trofaste Ap-velgere vender partiet ryggen. Som mangeårig Ap-medlem kjenner han selv på tvilen. Han tror at de svake meningsmålingene ikke bedres før partiledelsen endrer kursen. – Vi er mange som ikke føler oss hjemme i Ap lenger. Vi føler at partiet har glemt hvor de kommer fra og hva sosialdemokratiet er tuftet på, sier Kleiven.

Jørn Eggum er både leder av Fellesforbundet og medlem av Ap’s sentralstyre. Han legger vekt på kraftpriskrisen for å forklare partiets elendige meningsmålinger. – Hvis ikke denne krisen endres en gang for alle, vil alt det positive regjeringen gjør, virke uviktig for folk. Regjeringen må handle. Den analyserer seg nesten i hjel. Folk finner seg ikke i dette lenger, sier Eggum til Fri Fagbevegelse, og fortsetter:

– Folk er frustrerte. Regjeringen må slutte å snakke. Og handle mye raskere enn i dag. Ingen verdens ting regjeringen gjør, vil hjelpe på oppslutningen hvis vi ikke løser det som går på strøm. Strøm kan ikke bli som en hvilken som helst vare som sko og bacon, sier Eggum.

Demningen som hittil har magasinert åpen kritikk av regjeringen og partiledelsen, er sprukket. Det folk flest for lengst har forstått, er i ferd med å gå opp for ledende kadre i fagbevegelsen – og de gir uttrykk for det offentlig.

Reiulf Steen advarte offentlig mot å velge Jonas Gahr Støre som Jens Stoltenbergs etterfølger. Han så hvor det kunne bære – og nå ser de fleste det. På Støres vakt har partiet beveget seg bort fra sosialdemokratiets grunnverdier. Partilederen omgir seg med et hoff av hovedstadspregede akademikere. Da blir regjeringens politikk deretter – nokså ugjenkjennelig for folk som har vært vant med at Ap har stått for noe annet enn det regjeringen eksponerer.

Oppslutningen ligger nå ifølge den siste målingen på rundt 16 prosent. Det er den svakeste oppslutningen Ap har hatt på 116 år. Ved stortingsvalget i 1906 oppnådde partiet 15,9 prosent av stemmene, men det var før det ble innført alminnelig stemmerett i Norge.

Det Trond Giske-ledede partilaget Nidaros Sosialdemokratiske Forum har på rekordtid vokst fra en håndfull til over 2200 medlemmer. Det er sosialdemokrater fra hele landet som melder seg inn i Arbeiderpartiet – i protest mot partiets politikk. Nå blir medlemsveksten fremstilt som et problem, og det arbeides i partiets kulisser for å begrense partilagets påvirkningskraft og hindre at Trøndelag Ap får en for dominerende rolle på landsmøtet.

Et parti i krise gir seg altså tid til å drøfte vedtektsendringer i stedet for å saumfare politikken! Det viser at Ap ikke bare står i en politisk krise, men også i en forståelseskrise.

Undersøkelser viser at hver 12. husstand sliter alvorlig økonomisk. Staten løper fra ansvaret den har for å strekke et sikkerhetsnett under folk som lider, men har penger til alskens klimatiltak. Regjeringen vil redde jungelen i Amazonas, men bryr seg mindre om eget folk.

Et parti som ledes av Jonas Gahr Støre og inspireres politisk av Espen Barth Eide-lignende krefter, er et parti som bare har ny velgersvikt og nye nederlag i vente.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.