25. november får filmen «Wannseekonferansen» premiere på en rekke kinoer i Norge. Det er datoen før «Donau» i 1942 forlot Oslo.

20. januar 1942 møttes nøkkelpersoner innen sikkerhetsapparatet, justis, transport og andre etater til konferanse i en villa i Wannsee utenfor Berlin for å diskutere det som skulle bli kjent som die Endlösung, den endelige løsning på jødespørsmålet. De skulle utryddes. Drapskommandoer, kjent som Einsatzgruppen, hadde allerede vært i virksomhet i øst siden invasjonen av Sovjetunionen 22. juni 1941. Men det gikk for sakte. Hitler ønsket en mer industriell løsning.

Det er ikke riktig at deltakerne ikke forsto uhyrligheten i det de gav seg i kast med. Men toget hadde forlatt stasjonen, bokstavelig talt, og opposisjon til Führerbefehl i en så alvorlig sak hadde en høy pris.

Her er det noe kuriøst: Det er aldri funnet noen skriftlig ordre fra Hitler om jødeutryddelsen. Men det er ingen tvil om det var hans befaling. Som en historiker har uttrykt det: Han nikket bare et «gjør det!»

Die Endlösung ble gjennomført med det tyske byråkratiets grundighet. Togene rullet over hele Europa. Da det ble mangel på materiell, prioriterte man å sende jøder til gasskamrene fremfor å forflytte tropper. For Hitler var utryddelsen av jødene det viktigste når han så at han kom til å tape krigen.

Krigen mot jødene var en krig i krigen.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.