Det er ikke bare en kamp om fotballen i Qatar, VM har også utviklet seg til en tautrekking om politiske markeringer på banen. Ni europeiske land har sagt deres spillere vil bære OneLove-armbindet når de entrer den grønne matta. Det sier Fifa nei til.

Det kan bli aktuelt å enten bøtlegge eller ilegge spillere med armbind gult kort fra start. England sier de er villig til å betale boten. Gult kort er det verre med. Da begynner markeringene å koste.

En av landene som er mest ivrige på å pushe OneLove er Danmark ved trener Kasper Hjulmand og kapteinen Simen Kjær. Men de bøyer seg for Fifas avgjørelse som kommer senere i dag. Hjulmand polemiserer likevel mot en negativ avgjørelse.

– Jeg kan ikke se hvorfor de skulle gjøre det. Det vil være kontroversielt å straffe det. Vi har brukt det før, så det er ikke kun en VM-greie. Jeg ser ikke problemet med det, sier Hjulmand.

– Det er et stort spørsmålstegn, sier han om Fifas skepsis til armbåndet.

Armbåndet kan oppleves provoserende og konfronterende av vertsnasjonen Qatar. Homoseksualitet er straffbart i landet og kan gi opp til syv års fengsel.

Men det synes bare å ha egget europeiske land til å markere sitt syn, også på banen. Der går det en rød linje for Fifa. England skal møte Iran mandag kl 1400. Det kan bli slik at seerne og publikum er mer opptatt av armbind enn spillet.

Oppdatering:

England, Wales, Belgia, Danmark, Tyskland, Nederland og Sveits dropper å bruke regnbuefarget kapteinsbind i fotball-VM i frykt for sportslige konsekvenser.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har uttalt at det kan bety gult kort å stille med et kapteinsbind som ikke er i henhold til Fifas regler, melder NTB.

I en felles uttalelse fra de sju nasjonene står det:

– Fifa har vært veldig klar på at det vil gi sportslige sanksjoner hvis våre kapteiner bruker bindet på banen. Som nasjonale forbund kan vi ikke sette spillerne i en situasjon hvor de kan få sportslige sanksjoner i form av et gult kort. Vi har bedt våre kapteiner om ikke å bruke bindene i VM-kampene.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.