Benjamin Netanyahu.  AP Photo/Maya Alleruzzo

Israels president Isaac Herzog vil om få dager etter alt å dømme gi Benjamin Netanyahu fra Likud-partiet i oppdrag å danne ny regjering.

Herzog viser til resultatene fra valget 1. november, og sier at han innen fredag vil avslutte samtalene med landets partiledere. Han vil lytte til deres anbefalinger om hvem som bør få regjeringsoppdraget. Dette meldes av NTB-DPA.

Utfallet er trolig gitt siden Netanyahus Likud-parti ble valgets klare vinner og har varslet samarbeid med andre partier på den israelske høyresiden. Til sammen kontrollerer denne koalisjonen 64 av de 120 plassene i nasjonalforsamlingen, og vil ha et parlamentarisk styringsgrunnlag. .

Herzog understreker at valget ga et klart resultat, og han ber sine landsmenn om å respektere utfallet.

På palestinsk hold er nettopp Benjamin Netanyahu og hans allianse en lite ønskelig regjering i Israel. Netanyahu er kjent for en nokså hard linje overfor palestinsk aggresjon mot Israel.

Dermed er dette også en regjering som møtes med misbilligelse og kritikk fra store medier i Norge, det ligger en viss automatikk i det.

Netanyahu  har en turbulent og ennå ikke avklart historikk med det israelske rettsvesenet, les også: 

Netanyahu for retten for bestikkelser og svindel

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.