Israels statsminister Benjamin Netanyahu ledsafet av sin kone Sara taler til sine tilhengere i Likud-partiet under et møte i Petah Tikva ikke langt fra Tel Aviv den 18. desember 2019. Foto: Jack Guez / AFP / Scanpix.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk 72 prosent av stemmene i primærvalget og fortsetter som leder av Likud.

– En enorm seier. Takk til alle medlemmene i Likud for deres tillit, støtte og kjærlighet, skrev han på Twitter like over klokken 23 torsdag kveld da det foreløpige resultatet var klart.

– Med Gud og deres hjelp vil jeg føre Likud til en stor seier i det kommende valget og fortsette å lede staten Israel til enestående prestasjoner, fortsatte han.

Hele 72 prosent av stemmene gikk til Netanyahu, ifølge offisielle tall offentliggjort natt til fredag. Den eneste utfordreren, Gideon Saar, fikk de resterende 28 prosentene.

Uvær i Israel
49 prosent av de rundt 116.000 stemmeberettigede partimedlemmene benyttet seg av stemmeretten gjennom dagen, opplyste Likud selv da stemmegivningen ble avsluttet klokken 22 norsk tid.

Et kraftig uvær slo inn over Israel og nabolandet Libanon torsdag. Netanyahu fryktet derfor lav oppslutning rundt partiledervalget på forhånd og oppfordret medlemmene til å trosse været.

– Alt er innen rekkevidde, men bare hvis dere drar ut og stemmer. Lav oppslutning skader oss, skrev han på Twitter.

Utfordret
For første gang siden han ble partileder for over ti år siden, er Netanyahu blitt utfordret.

Saar kalte torsdag en «skjebnedag» for partiet og landet.

Utfordreren håpet å skyve ut Netanyahu og argumenterte med at han var bedre egnet til å vinne valget for partiet, etter at Netanyahu to ganger i år mislyktes og ikke har vært i stand til å danne ny regjering.

Selv om han nå er siktet for korrupsjon, er Netanyahu fortsatt populær på grasrota i Likud, som bare har hatt fire ledere siden stiftelsen på 70-tallet. Det var derfor ventet at han ville vinne lett over Saar og på nytt være partiets fanebærer når Israel går til valg igjen i mars.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!