Israels lengst sittende statsminister, Benjamin Netanyahu, sa onsdag at han har fått til en avtale om å danne en ny regjering.

Dette skjer etter uker med uventede tøffe forhandlinger med religiøse og høyreorienterte koalisjonspartnere, skriver Reuters.

– Jeg har klart å danne regjering, sa Netanyahu på Twitter, minutter før fristen gikk ut ved midnatt. En talsperson for president Isaac Herzog bekreftet at Netanyahus uttalelse var mottatt.

Netanyahus konservative parti Likud og likesinnede religiøse og nasjonalistiske partier vant et komfortabelt flertall under valget 1. november, og fikk 64 av parlamentenes i alt 120 seter.

Men enigheten om å danne regjering ble en vanskelig affære, på grunn av stridigheter rundt lovforslag om alt fra Vestbredden til hvem som skal ha kontroll over politiet.

Lille Israel er blitt en stormakt

Netanyahu må nå presentere den nye regjeringen innen en uke.

Inkluderingen av Itamar Ben-Gvir fra partiet Jødisk makt og Bezalel Smotrich partiet Religiøs sionisme har sjokkert palestinere og liberale israelere.

Begge partiene er imot palestinsk statsdannelse og støtter å utvide israelsk suverenitet på Vestbredden.

Ben-Gvir vil fungere som sikkerhetsminister, med myndighet over politiet, mens Smotrichs vil få kontroll over planleggingen på Vestbredden.

Netanayhu har sagt at han vil sette israelsk politikk først, og har lovet å ivareta interessene til alle borgere i Israel.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.