En «stor» undersøkelse Opinion har gjort for Norges Røde Kors hevder at folk flest ikke tror på politikernes klimamål. 

Av 1260 personer som ble spurt, trodde 15 prosent at Norge vil klare målet om 55 prosents kutt de neste åtte årene, skriver Aftenposten.

De samme 15 prosentene tror Norge vil bli karbonnøytrale innen 2050. Resten tror altså ikke at politikerne vil klare å nå disse målene.

Avtroppende generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors leser tallene slik at han mener dette beviser at folket vil ha mer dramatiske klimatiltak.

– Tallene viser at vi ikke har klart å få til en ærlig samtale om hva som må til av omlegginger for å nå et så ambisiøst mål. Norges politikere har vært feige og har ikke hatt nødvendig selvtillit, sier Apeland, og legger til:

– De må våge å fortelle oss hva som skal til, og så gjennomføre det. Med få unntak står jo alle partiene bak målene. Men vi vil ikke nå målene hvis politikerne fortsetter å være mest redd for å miste oppslutning.

Apeland hevder også at Røde Kors hver dag møter dramatiske konsekvenser av klimaendringer i sitt arbeid rundt i verden.

Guterres: – Prioriter klima eller opplev undergangen

Apeland mener tallene i undersøkelsen viser at politikerne har mye å gå på, og trygt kan innføre tøffere klimatiltak.

Opinion-undersøkelsen viser at syv av ti mødre er bekymret på sine barns vegne, mens fem av ti fedre er bekymret for neste generasjons fremtid.

I juli publiserte EU en stor studie som viste at Norge er et av verdens mest klimaskeptiske land. Mens åtte av ti italienere mener klimaendringene er menneskeskapte, tror bare seks av ti nordmenn det samme. Det betyr at fire av ti nordmenn ikke tror menneskene har skyld i klimaendringene.

Om en uke starter årets klimatoppmøte i Egypt. Som i fjor vil det bli harde tak om hvordan og hvor mye verdens rike land skal bistå de fattige med å håndtere klimaendringene.

Selv om de tradisjonelt rike landene i Vesten i dag slipper ut mye mindre enn resten, er det ikke uenighet om at Europa og Nord-Amerika har ansvaret for dagens klimaendringer.

Opinions undersøkelse viser at 55 prosent mener rike land, som Norge, har et større ansvar for å kutte klimagassutslipp enn fattige land.

Det står ingenting om hvilke personer som er blitt spurt i undersøkelsen.

 

 

Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.