Benjamin Netanyahus Likudblokk ligger an til å få 62 mandater, og dermed et nødvendig flertall. Fremgangen var ventet, men resultatet sender likevel sjokkbølger inn i det liberale Israel og Vesten, for i Bibis koalisjon er for første gang et sionistparti som viser at velgerne går til høyre.

Politikeren som skremmer dem er Itamar Ben Gvir og hans Otzma Yehudit-parti. Ben Gvir ønsker en hardere linje overfor palestinsk terror som det har vært mye av de siste ti måneder.

Valgdagsmålingen fra den israelske TV-stasjonen Kan News viser et flertall på 62 av Knessets 120 mandater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Målinger fra to andre TV-stasjoner viser det samme: At Netanyahus parti Likud og deres samarbeidspartnere har et lite flertall.

Netanyahus blokk inkluderer hans eget høyreparti Likud, samt flere religiøse og ytterliggående partier. Likud ligger an til å få 30–31 seter ifølge to av målingene.

Det religiøse sionistpartiet (RZP) som ledes av den ytterliggående høyrenasjonalisten Itamar Ben-Gvir får 11 og 12 seter på disse målingene. Ultraortodokse jødiske partier får også stor oppslutning, ifølge Jerusalem Post. (NTB)

 

Hva er bakgrunnen for Itamar Ben Gvirs fremgang? Times of Israel tar avstand fra Gvir, men gir selv noe av forklaringen:

Ongoing Palestinian terrorism, which has spiked significantly over the last ten months, drives fear and heightens nationalist sentiment, creating fertile ground for radical parties.

And the May 2021 riots in which thousands of Arab Israeli citizens participated in violent demonstrations in cities across Israel and which witnessed mob beatings and the arson and looting of synagogues and Jewish property is likely a proximate cause for the recent groundswell of support for Israel’s radical and far-right parties.

Når en måling fra 2019 i tillegg viste at hele 77 prosent av araberne ikke godkjente Israel som jødenes hjem.

According to a study by the Israel Democracy Institute in 2019, fully 77 percent of Arab citizens do not believe that Israel should be defined as the nation-state of the Jewish people.

Times of Israel trekker noen latterlige sammenligninger med høyrepartier i Europa og mener Otzma Yehudit minner om nazistiske Nordisk motstandsbevegelse.

Det som setter skrekk i de liberale er at det er målinger i europeiske land, deriblant Danmark, der Wilkes meningsmåling viste at samme prosenttall muslimer i Danmark – 77 prosent – ønsket at Danmark skulle styres etter sharia.

Det ønsker ikke danske partier å høre. Heller ikke israelske. Det er lettere å bruke religiøse sionistpartier som busemann.

Men det er velgerne som bestemmer.

Ben Gvir vil gjerne bli sikkerhetsminister og Bibi har åpnet for at han kan få posten. Det skal bli interessant å se hva som skjer. Ben Gvir kan komme til å slakke på kravene som sier at bare muslimer får be på Tempelhøyden. Vil fredsavtalene med Jordan , Egypt og Golf-landene holde?

Et annet tema hvor de religiøse sionistene har noe til felles med araberne er i synet på homofile og LHBTQ+.

Ellers ønsker de mindre lojalitet overfor internasjonale konvensjoner og liberale prinsipper. De liberale i Israel tror at en ny høyreregjering vil gi vann på mølla til de som Israel gjerne vil holde seg inn med: EU og USA. Men Bibi vet hvor mye det vennskapet er verdt.

 

https://www.timesofisrael.com/ben-gvirs-policy-goals-going-to-extremes-even-europes-far-right-wont-touch/

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.