Ludvig Daae rekker å kritisere «det grønne skiftet» i få sekunder på Debatten innen han brytes av. Stillbilde: NRK.

Norsk rikskringkasting AS (NRK) finansieres over statsbudsjettet og er derfor ingen frittstående og uavhengig mediebedrift. På tilsvarende måte som en hund ikke biter hånden som gir den mat, er det viktig for NRK å holde seg inne med dem som bevilger penger.

NRK er inne i en nedadgående spiral og har vært det lenge. Stadig færre ser og hører på NRK-programmer, men statens bevilgninger øker. Slik aktualiseres uttrykket om «å bære havre til en død hest». Sosiale ytelser kuttes i regjeringens forslag til statsbudsjett. NAV-klienter på arbeidsavklaringspenger får det vanskeligere, og humanitære sentraler som deler ut gratis mat til nødstilte medmennesker, får statsstøtten fjernet. NRK får derimot økte bevilgninger. Slik belønner makthaverne sitt trofaste tjenerskap.

NRK dokumenterte tirsdag ved to anledninger at Marienlyst er mer enn lydhør overfor makthavernes signaler – både bevilgende myndigheter og de som har definisjonsmakt ved å tilhøre den selvopphøyde meningsadelen i de skravlende klasser, kort sagt: Makta.

Programleder Fredrik Solvang kunngjorde på forhånd via sosiale medier at Debatten tirsdag skulle dreie seg om bruken av det religiøse hodeplagget hijab i Norge, og ba om innspill i den forbindelse. Så gikk det ikke lenge før temaet ble tatt av programmet. Solvang meldte selv på Instagram at det ikke lenger var relevant eller greit å debattere hijab i lys av de folkelige demonstrasjonene i Iran.

Redaksjonssjef Gunnhild Viken føyde skam til skade ved å bortforklare endringen med at NRK ikke kom i mål med et godt nok panel.

En må jo spørre: Når er det aktuelt å debattere bruk av hijab om ikke nettopp nå når det er heftige demonstrasjoner i Iran etter at moralpolitiet myrdet en ung kvinne fordi «skautet» hennes ikke var korrekt påknyttet? Når blir temaet mer aktuelt og journalistisk tidsriktig?

At NRK ikke rakk å rekruttere debattanter, faller på sin egen urimelighet. Det er tusenvis av taleføre mennesker som har meninger om dette. NRK ville bare ikke legge seg ut med Makta.

I stedet ble det en forvirrende debatt om noe helt annet: fastprisavtaler for strøm til næringslivet. Næringsdrivende fra ulike landsdeler og bransjer fortalte om strømprisens trussel mot eksistensen. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga en virkelighetsbeskrivelse som ingen, heller ikke strømprodusentene, kjente seg igjen i.

Daglig leder Ludvig Daae i Ingierkollen Slalåmsenter på Kolbotn fnyste av statsrådens bortforklaringer av strømpriskrisens årsaker: – Dette handler verken om magasinfylling eller krigen i Ukraina! Strømprisene er en følge av det grønne skiftet, de nye utenlandskablene og innordningen av Norge under EU-systemet Acer, utbrøt Daae, som prompte ble avbrutt av Fredrik Solvang: – Det skal vi ikke diskutere nå, det er en annen debatt!

Der dokumenterte NRK sin underdanighet igjen! En debatt som blottstiller årsakene til strømpriskrisen, er ikke velkommen fordi den vil dokumentere at Ludvig Daae og mange med ham har helt rett. Hvis de siste utenlandskablene ikke var bygd og Norge ikke hadde underlagt seg EUs kraftregime, ville strømprisen vært på et levelig nivå.

Men dette er så pinlig for makthaverne at maktkryperne i NRK derfor ikke vil bidra til noe offentlig ordskifte om saken. I stedet henfaller Marienlyst til en avledende manøver ved å dikte opp bortforklaringer som behager Makta.

Ingen må få lov til å stille spørsmålstegn ved «det grønne skiftet» – i alle fall ikke i NRK!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.