Flere sykehus melder nå om en økende strøm av pasienter som ikke er koronasmittet. Dødeligheten i Norge og Europa øker. En lege uttrykker sin bekymring.

– Jeg er bekymret. Allerede nå har vi nådd pasienttall som vi hadde ventet først i 2025, forteller leder i Norsk Forening for Akutt- og Mottaksmedisin, Jørn Einar Rasmussen.

Rasmussen jobber som daglig akuttspesialist ved Drammen sykehus og føler uro på grunn av utviklingen, skriver NRK.

– Vi har aldri færre enn 100 pasienter hver dag. Det er godt voksne mennesker med alle mulige lidelser. Vi forstår ikke hvorfor, sier Rasmussen.

Ifølge Rasmussen får han lignende tilbakemeldinger fra andre akuttmottak landet rundt. Det dreier seg ikke om folk som er smittet av covid-19. Ingen sykdommer peker seg spesielt ut, og dette skaper bekymring og usikkerhet.

Derfor føler Rasmussen at det er nødvendig å rope et varsku til helsemyndighetene.

– Vi ser at det er nødvendig å si ifra om denne trenden. Dersom dette fortsetter, kan det sette sykehusene i en presset situasjon i fremtiden.

Legemiddelverket visste ikke om Pfizer-vaksinen hindret koronasmitte

I Norge har det blitt registret en økt dødelighet på 10 prosent hittil i år. Det er 3250 flere dødsfall enn i 2019. En stor andel av denne økningen blir gjerne knyttet til pandemien. Likevel er overdødeligheten så høy at statistikerne reagerer.

– Dette er mer enn vi hadde ventet. Tallene er delvis uforklarlige, sier demograf Anders Sønstebø ved Statistisk sentralbyrå.

– Jeg tror at vi kan bli nødt til å nedjustere forventet levealder for begge kjønn i 2022.

Eurostat viser at utviklingen er tilsvarende over hele Europa. Også assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, er bekymret.

– Vi er kjent med at pågangen ved sykehusene har vært vedvarende høy de siste månedene. Vi er bekymret, sier Nakstad til NRK.

Hans råd er at folk tar nye doser med koronavaksiner, og ser på overdødeligheten som et resultat av senvirkning av fjorårets pandemi.

Enda flere vaksiner skal altså løse problemet, mener Nakstad.

Det bør bemerkes at akuttmedisineren Rasmussen understreker at det økende antallet innlagte ikke gjelder folk som er smittet av covid-19.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.