Et kraftverk i Kharkiv står i brann etter et russisk rakettangrep. Ukrainske brannfolk forsøker å slukke brannen. Foto: Kostiantyn Liberov / AP / NTB.

Den nye russiske øverst­kommanderende general Sergej «Armageddon» Surovikins luft­offensiv mot Ukrainas strøm-forsyning har tilsyne­latende kommet som en over­raskelse på de fleste.

Det skyldes at Vestens etter­retnings­tjenester, iberegnet den norske militære E-staben, har valgt å videreføre en nokså primitiv propagaganda­linje i stedet for å legge frem det som finnes av militære fakta – slik at folk kan tenke selv.

Strategien lagt 10. oktober

Den franske militære etter­retnings­tjenesten Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) synes å følge en åpnere og mer moderne policy, muligens som et resultat av at Macron og franskmennene har inntatt en mindre krigersk holdning enn Storbritannia og USA, og derfor befinner seg på sidelinjen i den pågående konflikten.

Av lekkasjer til det anerkjente magasinet Intelligence Online, som utgis i Paris, fremgår det klart at Putins og Surovikins nye strategi ble lagt i et møte i det russiske sikkerhets­rådet i Kreml den 10. oktober, etter at Ukrainas sommer­offensiv hadde tapt tempo og kjørt seg fast som en logisk følge av lange forsynings­linjer og utmattede tropper.

General Sergej Surovikin sammen med Putin. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kreml / Pool via AP / NTB.

30 prosent av kraftverkene ødelagt

«Første del av russernes motoffensiv, som allerede er i gang, består av en ti dagers offensiv med presisjons­våpen rettet mot kritisk infrastruktur, iberegnet Ukrainas gass- og kullfyrte kraftverk», rapporterte Intelligence Online mandag 17. oktober. Ifølge en Twitter-melding fra president­palasset i Kyiv dagen etter var effekten av angrepene med missiler og droner allerede merkbar.

«30 prosent av ukrainske kraftverk er ødelagt i russiske luftangrep i løpet av den siste uken», het det i en melding signert president Volodomyr Zelenskyj. «Siden 10. oktober har 30 prosent av Ukrainas kraft­stasjoner blitt ødelagt, noe som har forårsaket massive strømbrudd over hele landet.» Han la til: «Det er ikke noe rom igjen for forhandlinger med president Vladimir Putins regime».

Det vi ikke vet, er om Zelenskyjs uforsonlige holdning til forhandlinger er forhånds­avtalt med NATO og haukene i Washington, som vil bruke krigen til et general­oppgjør med Russland og gjøre landet til en pariastat.

Fase 2: sprengning av Dnjeprs demninger

Det vil i så fall spille opp til de siste delene av Surovikins plan, som ved hjelp av nyinnkalte, friske tropper vil søke å gjenerobre tapt territorium og reetablere de russiske linjene. I mellomtiden vil Putin forsøke å få i stand nye forhandlinger om en fredsløsning.

Hvis Kyiv sier nei, som Zelenskyj allerede nå annonserer, akter Surovikin å gjennomføre en ny og langt mer dramatisk bombe­kampanje – rettet mot Ukrainas kraftverk og vann­magasiner, som i hovedsak ligger langs den mektige elven Dnjepr.

Disse sprengningene vil ytterligere ødelegge Ukrainas forsyninger av strøm og vann, forårsake store over­svømmelser og eskalere propaganda­krigen til det ytterste.

En av demningene i elven Dnjepr i nærheten av storbyen Zaporizjzja med 700.000 innbyggere, der det har rast harde kamper i mange måneder. En sprengning av anlegget vil medføre over­svømmelser og store skader på omlandet. Foto: Vladimir Gook / CC BY 3.0 / Wikimedia Commons.

Det er i denne fasen at faren for bruk av taktiske atomvåpen vil bli akutt – selv om Putins sikkerhetsråd den 10. oktober fastslo at bruk av slike våpen ikke kunne rettferdig­gjøres i den nåværende situasjonen. Men – som Intelligence Online skrev – dette betyr ikke at opsjonen er skrinlagt for godt.

NATO, Jens Stoltenberg og haukene bak den mentalt svekkede Biden kjenner naturligvis detaljene i Surovikins strategiske plan mye bedre enn Intelligence Online og oss, og har uten tvil for lengst lagt planene for en respons.

Vil de følge Moskvas oppfordring om forhandlinger hvis Ukraina blir stående med ryggen mot veggen, eller vil de løpe linen ut – med atomkrigen som ytterste konsekvens?

Det er spørsmålet opinionen har rett til å få svar på – om det finnes én eneste modig journalist som våger å konfrontere Stoltenberg og de andre toppene som styrer spillet i kulissene.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.