Edward Snowden mener nordmenn bør reagere på den nye e-tjenesteloven.

«Det er uforståelig for meg at en nasjon som er så geografisk velsignet og politisk sofistikert, da Norge noen gang frivillig ville omfavne infrastrukturen for masseovervåking. Dette forslaget er en forbrytelse mot den liberale tradisjonen», skriver Edward Snowden på norsk på sin egen Twitter-profil.

Snowden legger ved en link til en kronikk i NRK som omhandler temaet.

Artikkelen er skrevet av Teknas visepresident Elisabet Haugsbø og styremedlem i Tekna Big Data, Inge Harkestad.

«Etterretningstjenesten skal nå lage et system for å samle inn informasjon om nærmest all digital kommunikasjon i Norge. Dette inkluderer meldinger du sender på e-post eller i apper, telefonsamtalene dine og mye, mye mer. Det har ingenting å si om du har gjort noe mistenkelig eller ikke», skriver Haugsbø og Harkestad i innlegget.

De to mener at denne loven vil muliggjøre en total overvåking av deg og ditt liv.

«De kan se hvem du omgås, og de kan ganske sikkert forutsi om du er i et forhold, hvilken religion du har, om du står i en skilsmisse, helsetilstanden din, med mer», skriver de.

Snowden mener Norge verken trenger eller får noen fordeler av et slikt system, men at det kun vil gagne utenlandsk etteretning, skriver Nettavisen.

Han kommer så med et spark til dem han mener står bak og som vil tjene på en slik lov for norske innbyggere.

«Spør deg selv: Hvem vil virkelig ha dette systemet? Er de til og med norske? Nei, dette er et tilfelle av amerikanske hender som skriver med en norsk penn. Det er et brudd på suvereniteten – offentlig og privat. Beskytt rettighetene dine, ellers mister du dem som alle andre.»

Russlands president Vladimir Putin ga amerikaneren Edward Snowden russisk statsborgerskap i slutten av september, og han har levd i eksil i Russland siden 2013 med sin kone og to barn.

Hunter var business­partner med Jelena Baturina, mottok 40 mill. dollar i eiendoms­selskap

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.