Under en covid-19-høring i EU-parlamentet mandag ble det kjent at Pfizer ikke visste om koronavaksinen deres hindret smitte før den kom på markedet. Nå bekrefter Legemiddelverket overfor Document at også de har kjent til dette hele veien, altså siden desember 2020.

– I dokumentasjonen Pfizer sendte Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) var det tydelig at man på det tidspunktet ikke visste om vaksinene hindret smitte. Legemiddelverket var også tydelig på dette i vår kommunikasjon, se nyhet om godkjenningen av Comirnaty. Derimot viste dokumentasjonen at Comirnaty reduserte risikoen for symptomatisk covid-19-sykdom, skriver Legemiddelverket i en e-post.

Legemiddelverket har uttalt at de ikke visste om Pfizer-vaksinen hindret smitte både i en av den tidligere regjeringens pressekonferanser og en av FHIs tidligere pressekonferanser i desember 2020.

– Begge steder var vårt budskap at vi ikke visste om vaksinen hindret smitte, skriver Legemiddelverket til Document.

Informasjonen har i liten grad blitt formidlet i medier og politiske uttalelser. Ved en rekke pressekonferanser med offisielle representanter i inn- og utland i løpet av 2021 ble det sagt at vaksinene hindrer smitte.

Folkehelseinstituttets (FHI) direktør Camilla Stoltenberg uttalte i april 2021 at vaksinene hindret smitte.

Stoltenbergs uttalelse reiser spørsmål om hvordan FHI har forholdt seg til informasjonen fra Legemiddelverket.

Pfizers uttalelse til EU-parlamentet under den nylige høringen fjerner hele det rettslige grunnlaget for innføringen av koronapass, hevder den nederlandske EU-parlamentarikeren Robert Roos, som selv spurte Pfizers representant om selskapet hadde testet om koronavaksinen hadde smittedempende virkning. Nei, lød svaret.

 

Pfizer synes å avkrefte at vaksinens effektivitet mot smitte ble testet

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.