Londons finansstrøk. Foto: Pixabay 

Britene kan ha tøffe tider foran seg. Kredittvurderingsselskapet Fitch mener Storbritannias økonomi er på vei inn i en dyp resesjon.

Energikrisen har rammet Storbritannia hardt, og renten settes stadig opp i et forsøk på å dempe inflasjonen. Dette preger hverdagen for både befolkningen og næringslivet.

NTB-DPA melder at det anerkjente kredittvurderingsselskapet Fitch har justert ned anslaget for utviklingen i det britiske bruttonasjonalproduktet neste år, fra -0,2 til -1 prosent. Det skjer etter kraftige svingninger i det britiske finansmarkedet. Året etter regner de med en vekst på svake 1,8 prosent.

Tallene høres ikke dramatiske ut. Men for ekspertene ses dette som en markant og alvorlig utvikling.

Fitch regner med en styringsrente på høye 4,25 prosent i desember, opp fra dagens nivå på 2,25 prosent. I andre kvartal 2023 regner byrået med en rente på hele 5 prosent. Dette vil ramme gjeldstyngede familier og bedrifter hardt.

Enda flere dystre signaler sendes ut:

Fitch nedjusterte i forrige uke sin vurdering av Storbritannias evne til å håndtere statsgjelden. Den gikk da fra «stabil» til «negativ» etter at statsminister Liz Truss’ regjering antydet store skattekutt og økt budsjettunderskudd.

– Den store og ufinansierte skattepakken som ble kunngjort som en del av regjeringens plan for økonomisk vekst, kan medføre store underskudd i årene framover, het det da i en uttalelse fra Fitch.

Les også: 

Harde tider i vente: Verdens handels­organisasjon advarer mot global resesjon

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.